Bez sumnje, automobil koji se ispituje je izuzetno vozilo, vjerovatno najnapredniji model koji je trenutno dostupan u Renaultu. Može se pohvaliti impresivnom potrošnjom goriva, izuzetnim komforom, dovoljno prostora, izvanrednom funkcionalnošću i obiljem raskoši.

Na prvi pogled je jasno da se Austral ističe kao jedan od najistaknutijih kompaktnih SUV-ova dostupnih. Bez sumnje, trenutno je najtraženiji Renaultov model uz Espace. U svrhu testiranja, imao sam priliku iskusiti vrhunsku varijantu, poznatu kao Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 Iconic Esprit Alpine. Ovaj model predstavlja hibridnu opciju, koja se može pohvaliti najvišim nivoom snage u Austral liniji, kao i širokim spektrom premium karakteristika.

Na moderan način, Austral je predstavio zamjenu za Kadjar, potpuno odstupajući od svog prethodnika u pogledu dizajna i tehnologije. Kada suprotstavim ova dva vozila, postaje očigledno da su oni znatno različiti, a Austral predstavlja znatno savremeniji i najsavremeniji pristup. Uz to, Austral je 5 cm duži od Kadjara, ali lično odaje utisak da pripada višoj klasi automobila.

Inspirisan električnim Meganeom, Australov dizajn odražava njegovu elegantnu i odvažnu estetiku, sa izrazitim linijama, moćnom siluetom, prednjim svetlima u obliku slova C i impresivnim točkovima. Njegovo prisustvo na cesti je neosporno elegantno, ali agresivno, privlačeći pažnju brojnih posmatrača i kolega vozača tokom cijele sedmice testiranja.

Po uzoru na Mégane E-Tech Electric, dizajn unutrašnjosti odražava uglađenost eksterijera. Istaknuta karakteristika je velika crna sjajna “ploča” na kojoj se nalaze dva ekrana, sa otvorom za vazduh koji ih uredno deli. Verno Renaultovom stilu, infotainment ekran je postavljen okomito. Lično sam smatrao da je instrument tabla ispred vozača posebno impresivna. Njegov dizajn je i vizualno privlačan i lak za čitanje, zahvaljujući mnoštvu funkcija i različitim načinima prikaza. Ono što ga istinski izdvaja, međutim, je kristalno čista rezolucija, koja se može takmičiti sa onoj kod vrhunskih luksuznih modela.

Google operativni sistem

Koristeći operativni sistem Google Android Automotive, infotainment sistem koji se nalazi u Australiji je drugi Renaultov model, nakon novog Meganea, koji uključuje ovo inovativno rješenje. Sa svojim brzim performansama i korisničkim interfejsom, sistem se zaista ističe. Posebno treba napomenuti besprijekorno iskustvo navigacije koje pruža Google Maps. Osim toga, uključivanje namjenske trgovine aplikacija osigurava da se korisne aplikacije, poput Waze navigacije, povremeno dodaju radi poboljšane funkcionalnosti.

Posebno priznanje treba dati izuzetnom izboru materijala i besprijekornoj izradi. Unutar testiranog vozila, ovi elementi su jednaki onima koji se nalaze u premium klasi, odišući zaista raskošnim i izvanrednim osjećajem. Renault je uzeo u obzir i praktičnost, što je za svaku pohvalu. Umjesto preopterećenja ekrana osjetljivog na dodir sa svim funkcijama, postoje fizički prekidači za primarne postavke kontrole klime. Nadalje, dugmad na volanu su opipljiva i funkcionalna, za razliku od nezgodnih dodirnih površina koje koriste neki konkurenti. Obilje pretinaca za odlaganje je za svaku pohvalu, kao i prostrana centralna konzola između sedišta, omogućena postavljanjem ručice menjača na stub upravljača.

Kada je u pitanju prostranost, Austral briljira i ističe se iznad ostalih, posebno u pogledu prostora na zadnjim sedištima. Međutim, prtljažnik je nešto ispod prosjeka sa kapacitetom od 487 litara. Ipak, i dalje je dovoljno velik i praktičan zbog pomične stražnje klupe, koja omogućava lagano povećanje zapremine.

Full E-Tech Hibrid

Što se tiče pogonskog sklopa, Renaultov E-Tech hibridni sistem se koristi u raznim modelima, kao što su Clio, Captur, stari Megane i Megane Conquest SUV. Međutim, u slučaju Australije, korištena je znatno robusnija verzija ovog pogona, koja isporučuje približno 200 konjskih snaga i ima turbo motor umjesto atmosferske varijante koja se nalazi u manjim modelima.

Austral ima 1,2-litarski trocilindrični benzinski motor koji generiše impresivnih 130 konjskih snaga. Dodatno, vozilo je opremljeno sa dva elektromotora, jedan za pogon, a drugi koji služi kao starter generator. Značajno je da je pogonski motor još robusniji u odnosu na prethodni hibridni pogonski sistem. Nadalje, baterija je nadograđena tako da ima veći neto kapacitet od 1,7 kWh i sada uključuje sistem hlađenja. Ova poboljšanja omogućavaju veći električni domet i poboljšanu isporuku snage. Na kraju, modifikacije su napravljene na mjenjaču.

Menjač ovog vozila je prilično izvanredan. Kako bi pružio kratko objašnjenje, Renault je nazvao svoj prijenos Multimode zbog njegove sposobnosti da radi u 15 različitih načina rada. To se postiže kombinacijom pet brzina za benzinski motor (četiri za slabiji hibrid) i dvije brzine za električni motor. Rezultirajućih 15 načina rada kreirano je raznim kombinacijama ovih zupčanika. Za razliku od tradicionalnog kvačila, ovaj mjenjač koristi sistem kvačila za psa inspiriran bolidima Formule 1. Uprkos složenosti, iskustvo vožnje ostaje prilično uobičajeno. Slično kao i kod bilo kojeg drugog automatskog mjenjača, brzine se bez problema mijenjaju same od sebe, što je najvažniji aspekt. Iako ovaj mjenjač ima nekih problema, poput povremenog neracionalnog ponašanja pri velikim opterećenjima i sporijeg ubrzanja, ipak mi je draži od pomalo glomaznih CVT mjenjača koji se obično nalaze u većini hibrida.

U startu ga uvijek pokreće električni pogon

Zbog karakterističnog rada Renaultovog E-Tech hibridnog sistema, Austral se ističe kao nekonvencionalno vozilo kada je u pitanju ubrzanje. Bez klizanja kvačila ili pretvarača obrtnog momenta, automobil uvijek pokreće električnu energiju, dok mjenjač benzinskog motora ostaje u neutralnom položaju. Početno ubrzanje je prilično lagano, s obzirom na to da elektromotor stvara samo 67 KS. Međutim, kada Austral dosegne otprilike 20 km/h, benzinski motor se uključuje i automobil oživljava. Za ubrzanje do 100 km/h potrebno je 8,4 sekunde, što je respektabilno, ali ne i besprijekorno. Slično tome, maksimalna brzina od 175 km/h, iako impresivna, mogla bi biti veća za automobil takve snage.

U pogledu dinamike vožnje, Austral koji je testiran ima značajnu prednost u vidu izuzetnog sistema upravljanja na svim točkovima. Ovaj sistem efikasno smanjuje radijus skretanja za otprilike jedan metar, što ga čini neverovatno praktičnim za manevrisanje u gradskim sredinama. Osim toga, uvelike poboljšava preciznost prilikom navigacije oštrim zavojima, pružajući izuzetno osjetljivo iskustvo upravljanja. Sa samo 2,3 okreta s jedne strane na drugu, volan nudi direktnu i trenutnu vezu s kretanjem vozila. Međutim, važno je napomenuti da iako ime Esprit Alpine može sugerirati sportski SUV, ono samo ukazuje na karakteristike automobila i ne garantuje nužno uzbudljivo iskustvo vožnje.

Automobil daje prednost udobnosti u odnosu na sportsku vožnju sa svojim fino podešenim ovjesom. Odlikuje se u održavanju stabilnosti i smanjenju buke pri velikim brzinama na autoputu. Akustični komfor je gotovo besprijekoran pri nižim brzinama, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da radi na struju do 80 posto gradske vožnje. Čak i kada je benzinski motor u upotrebi, ostaje izuzetno tih i uglađen, sve dok papučica gasa nije preterano pritisnuta.

Za vozače koji mnogo voze je izuzetno dobar

Ako često prelazite velike udaljenosti, hibridni pogon je veoma korisna investicija zbog svoje izuzetne efikasnosti goriva. Naime, u urbanim sredinama moguće je postići potrošnju goriva od oko 5 litara na 100 kilometara, a uz svjestan napor i manje. Na autoputevima prosječna potrošnja goriva kreće se od 5 do 5,5 litara na 100 kilometara, pod uslovom da održavate brzinu od oko 110 kilometara na sat. Međutim, pri brzinama od oko 130 kilometara na sat, potrošnja se povećava na oko 7 litara na 100 kilometara, a pri brzinama od 150 do 160 kilometara na sat dostiže otprilike 8,5 do 9 litara na 100 kilometara. Uprkos ovim varijacijama, hibridni pogon se pokazao jednako efikasnim kao i dizel motori na autoputevima, dok nudi jasnu prednost u smislu potrošnje goriva u urbanim sredinama.

Ukratko, Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 Iconic Esprit Alpine, koji je prošao testiranje, je izuzetno vozilo i potencijalno najbolja opcija dostupna od Renaulta u ovom trenutku. Može se pohvaliti impresivnom potrošnjom goriva, visokim nivoom udobnosti, dovoljno prostora, praktičnošću i obiljem luksuznih karakteristika. To ga čini savršenim izborom za pojedince koji često provode vrijeme za volanom.

Renault Austral Techno Mild Hybrid 160 Auto

Pored tradicionalnog hibridnog modela, imao sam priliku da iskusim i konvencionalnu benzinsku verziju Australa, koja ima suptilan hibridni sistem koji ostaje neprimećen. Vozilo je isto tako izvanredno, a svi kvaliteti koji vrijede za hibrid vrijede i za ovu verziju.

Varijacije prvenstveno leže u opremi i pogonu. Iako Techno model možda nije tako raskošan kao Iconic Esprit Alpine, on i dalje nudi zadovoljavajući nivo luksuza. Određene karakteristike koje se nalaze u bogatijoj verziji, kao što su veće felge veće od 19 inča, presvlake od alkantare, ručno podešavanje sedišta i funkcija masaže na sedištu vozača, izostaju u Techno modelu. Dodatno, Techno modelu nedostaje kamera od 360 stepeni, sistem za automatsko parkiranje i električni pogon prtljažnika. Važno je napomenuti da se ovi propusti odnose na standardnu ​​opremu bez ikakvih dodatnih troškova. Međutim, vrijedi spomenuti da je testni model Techno verzije bio opremljen nekim od ovih luksuznih karakteristika.

Austral je opremljen renomiranim 1,3-litarskim benzinskim motorom, koji isporučuje respektabilnih 160 KS, što daje dovoljnu snagu za ovo vozilo. Ubrzanje možda i nije posebno impresivno, jer mu je potrebno 9,7 sekundi do 100 km/h. Međutim, menjač je jedinstveni CVT bez menjača koji radi izuzetno glatko, što je netipično za CVT. Besprekorno menjanje stepena prenosa je toliko prefinjeno da pojedinci sa ograničenim iskustvom u vožnji možda neće ni primetiti značajnu razliku u poređenju sa tradicionalnim automatskim menjačem. Primijetio sam malo trzanja pri pokretanju iz stacionarnog položaja sa uključenim start/stop sistemom, ali ovaj problem je više vezan za sam sistem nego za mjenjač.

Hibridno vozilo je pokazalo značajno manju prosječnu potrošnju u odnosu na testirani Austral, koji je na kraju testa imao potrošnju od 5,4 l/100 km. Ukupan prosjek sa testa benzinske pumpe bio je 7,1 l/100 km. U urbanim sredinama prosječna potrošnja je bila oko 8 l/100 km, dok je na autoputevima Austral trošio oko 5,5 l/100 km. Uprkos značajnoj razlici u ceni od oko 10.000 evra, kada se uzme u obzir izjednačena oprema, jaz u ceni se smanjuje na oko 4.000 evra. Ovo ukazuje da tokom svog životnog veka, hibridno vozilo može potencijalno da nadoknadi svoje troškove, što ga čini finansijski održivom opcijom, posebno za pojedince sa nižim zahtevima za kilometražu.