Riječ je o modelima proizvođača Dongfeng koji je na domaćem tržištu prisutan više od godinu dana. Do sada su prodali Seres 3 i isporučne modele Sokon EC35

Kineski automobili više nisu budućnost na evropskim putevima. Sada jesu. DFSK (Dongfeng Xiaokang Motors), treći najveći proizvođač automobila u Kini, je u našoj ponudi više od godinu dana. Zatim su počeli koristiti brend Seres, a to je model Seres 3, i marku isporuke Sokon, a to je model EC35. Ubrzo nakon toga, marka MG počela se prodavati i u Hrvatskoj. Kompanija Auto Hrvatska Automobili odlučila je proširiti svoju ponudu proizvoda. Prvi je novi, luksuzniji model Seres 5, koji je naravno električni, dok je model T5 Evo dostupan pod brendom Forthing i dolazi sa benzinskim motorom. vrlo očigledna sličnost

Nema sumnje da se za mnoge nove automobile ovih dana kaže da liče na neke poznate modele. To je najočitije kod kineskih automobila. Dva modela koja su nam danas prikazana veoma podsjećaju na neka poznata vozila. Model Seres 5, na primjer, neodoljivo podsjeća na Porsche Cayenne.

Naravno, ovo je samo utisak koji steknete kada gledate automobil spolja. Stvari se mijenjaju kada se približite vozilu i pogledate u kabinu. Unutra, ovaj model ima dosta sličnosti sa Teslinim modelom Y, posebno kada vidite infotainment sistem na velikom centralnom ekranu. Rekao bi da su čak i fontovi, a ne samo ekran ili prostor za bežično punjenje dva pametna telefona, isti kao kod Tesle. Centralna dijagonala ekrana je 15,6 inča, a ispred vozača je digitalna instrument tabla od 12,3 inča.

Trenutno – samo jedna verzija
Seres 5 dolazi u tri izdanja – Standard, Premium i Ultimate. Za sada smo odlučili ponuditi samo srednje i premium verzije. Razlika je u tome što prvi model ima pogon samo na jednoj (zadnjoj) osovini, dok modeli srednjeg i vrhunskog ranga imaju pogon na sva četiri točka. Druga razlika je u tome što prva dva modela koriste litijum-gvozdene fosfatne baterije, dok top model koristi polučvrstu bateriju. Prvi je 80 kWh, a drugi 90 kWh.

Automobil je dugačak 471 cm, širok 193 cm i visok 162 cm. Postavljen je na platformu sa međuosovinskim razmakom od 287,5 cm i rastojanjem od poda 16 cm od tla. Ispod prednje haube nalazi se rezervoar za gorivo od 67 litara, dok je klasični prtljažnik od 367 litara proširiv na 723 litara. Prema WLTP-u, domet krstarenja je 483 kilometra, maksimalna izlazna snaga je 430 kilovata ili 585 konjskih snaga, a maksimalni obrtni moment je 940 Nm. Ubrzava do 100 kilometara na sat za samo 4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 200 kilometara na sat.

Prednje ogibljenje se sastoji od dvostrukih poluga, a zadnje ogibljenje je višestruko. Naravno, instalirana je gomila ADAS sistema i nema potrebe da ih sve nabrajamo. Kabina je veoma prostrana i može se opisati kao luksuzna. Veliki panoramski krov upotpunjuje dojam razmjera i luksuza. Ovdje se koristi isti ključ kao kod modela Seres 3. Izgleda da je iz Porschea…

Garancija četiri godine ili 100.000 kilometara
Dok sam imao priliku napraviti kratku probnu vožnju, konkretniji utisci će morati pričekati pravo testiranje i duže druženje. Na prvi pogled auto izgleda skladno i dobro opremljeno. Da biste dobili potpunije mišljenje (koje se zasniva i na iskustvu drugih korisnika), morat ćete pričekati duže. Trenutno se prodajno-servisni centar nalazi samo u Zagrebu, s planovima za daljnje proširenje dostupnih prodajnih mjesta kao i dodatnih usluga.

Intervali održavanja za oba nova automobila su 20.000 kilometara, jednom godišnje. Postoji i garancija od 4 godine ili 100.000 kilometara. Garancija na akumulator je 8 godina ili 160.000 pređenih kilometara.

Ako želite da vozite Seres 5, morate biti spremni da potrošite 59.900 evra. Birajte između osam boja eksterijera i 3 različita stila enterijera.

Mitsubishi motor
Nastavljajući od prvog dijela članka, Forthing T5 Evo izgleda slično Maseratiju. U poređenju sa modelima marke Seres, ovo je benzinski model.

Dugačak je 456,5 cm, širok 186 cm, visok 169 cm, a međuosovinsko rastojanje je 271,5 cm. Zapremina prtljažnika je 480 litara i može se proširiti na 1480 litara. Pokreće ga Mitsubishi 1,5-litarski motor sa 130 kW / 177 KS i 260 Nm obrtnog momenta između 1500 i 4000 o/min. Dolazi sa DCT mjenjačem, 7-brzinskim dvostrukim kvačilom. Menjač je proizvod čuvene Magna Steyr.

Međutim, unutrašnjost ima sličnosti sa nekim Mercedesovim modelima. Njime dominira centralni salon koji se proteže od dela ispred vozača do centralnog dela. Sakriva dvostruki ekran od 10,25 inča. Tu je i panoramski krov od 1,2 kvadrata, kamera za vožnju unazad, automatska klima, grijana i električno podesiva prednja sjedišta…

Kupci imaju mogućnost da izaberu samo jednu od pet boja eksterijera. Smatraju da su im glavni konkurenti MG HS, Škoda Karoq, Hyundai Tucson, Toyota RAV4… Cijena je naravno glavna prednost koju smatraju. Model je po cijeni od 29.990 eura i dolazi sa garancijom od 5 godina ili 100.000 kilometara.
Čelnici Auto Hrvatske Automobili shvaćaju da je uz vladine poticaje sve veće interesovanje za električne automobile, zato se ova prezentacija organizira sada, žele se nametnuti kupcima dok se na tržištu ne pojavi jači kineski brend.