Do 2030. godine Mercedes se čvrsto obavezao da će se transformisati u potpuno električni brend.

Kako bi ostvario ovaj ambiciozni cilj, renomirani njemački proizvođač automobila već je u svoju ponudu uveo niz električnih modela, s brojnim dodatnim opcijama predviđenim za budućnost.

Posebno intrigantne među ovim ponudama su električne verzije izvedene iz CLA koncepta i cijenjene C-Klase.

Nakon nedavnih testiranja u Njemačkoj, ovo drugo je uočeno, s očekivanim dolaskom oko 2025. godine.

Iako je novi dizajn C-Klase vješto prikriven, cjelokupni oblik ima upadljivu sličnost s drugim vozilima u C-segmentu. Iako zvanična merenja tek treba da budu objavljena, verovatno je da će Mercedes zadržati sličnu dužinu od 4,75 metara za model C-Klase opremljen tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Privremena prednja i zadnja svjetla prototipa sugeriraju odstupanje od dizajna EQE i EQS. Takođe sumnjamo da kvake na vratima koje vire iz karoserije možda nisu autentične. Vjerovatno će se C-Klasa odlučiti za ugradbene ručke kako bi poboljšala aerodinamiku i poboljšala svoje autonomne mogućnosti.

Vrijedi napomenuti da električna C-Klasa ne izgleda značajno veća od električnih CLA prototipova koji su primijećeni u posljednje vrijeme, uprkos činjenici da se predviđa da će ova dva modela koristiti različite platforme. CLA će biti konstruisan na ekskluzivnoj arhitekturi električnog vozila pod nazivom MB.EA, dok će C-Klasa biti izgrađena na platformi poznatoj kao MMA, koja uključuje i električne i motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kako se C-Klasa EV priprema za puštanje u prodaju, suočiće se sa oštrom konkurencijom od strane bavarskog protivnika. BMW-ova nadolazeća Neue Klasse platforma, koja će biti lansirana 2025. godine, poslužit će kao osnova za neimenovanu i3 limuzinu i sljedeću generaciju iX3. Ovi modeli će direktno parirati budućem EQC crossoveru.

Popričajmo na trenutak o imenima. S obzirom na postojeće konvencije imenovanja, moglo bi se pretpostaviti da će ova električna limuzina nositi ime EQC. Međutim, izvještaji sugeriraju da Mercedes namjerava ukinuti marku “EQ” počevši od 2024. godine. Predviđa se da će prvi električni model prema novoj nomenklaturi biti električna G-Klasa, iako se možda neće zvati EQG.