Već duže vrijeme više proizvođača daje javne izjave o svojim namjerama da postupno ukinu motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

Različiti proizvođači, poput Audija s ciljem 2026. i Volva koji cilja na 2030., postavili su specifične “roke valjanosti” za komponente poput klipnjača i klipova. Međutim, usred ovog trenda, još uvijek postoje oni poput BMW-a koji ostaju posvećeni tekućem razvoju benzinskih i dizel motora sljedeće generacije.

Tokom intervjua za Autocar, Frank Weber, BMW-ov direktor razvoja, jasno je stavio do znanja da su glasine o potpunom prelasku na električnu energiju u bliskoj budućnosti neosnovane, naglašavajući stav kompanije.

Putovanje je daleko od završenog. Weber tvrdi da još uvijek postoji obimna količina posla koji treba obaviti na ovim motorima, posebno u oblasti usklađivanja sa predstojećim Euro 7 propisima. Prilagođavanje ovim propisima predstavlja veliki izazov za sve automobilske marke, uključujući BMW, koji nesumnjivo neće odustati od širokog spektra benzinskih i dizel modela koji su trenutno dostupni.

Pored raznih drugih stvari, generalni direktor brenda, Oliver Zipse, nedavno je izrazio rezerve u vezi sa napuštanjem motora sa unutrašnjim sagorevanjem kako ih definiše Evropa. Uvaženi izvršni direktor iz Njemačke vjeruje da bi ova značajna tranzicija potencijalno mogla dovesti do toga da se evropski brendovi direktno nadmeću sa svojim kolegama iz Kine, posebno kada je riječ o cijenama.

Shodno tome, Zipse predlaže da bi bilo preporučljivo promovirati napredak e-goriva kao dodatne alternative tradicionalnom benzinu i dizelu.

U međuvremenu, BMW se aktivno priprema za budućnost sa novom linijom električnih vozila. Počevši od 2025. godine, kompanija će predstaviti prve BMW-e izgrađene na inovativnoj platformi Neue Klasse. Ova napredna arhitektura će omogućiti ugradnju baterija sa izuzetnim povećanjem gustine energije od 20% u odnosu na trenutne modele.