Na tužan dan 15. novembra 2023. godine, Žarko Laušević nas je oprostio, podlegavajući nemilosrdnoj bolesti koja ga je obuzela. U atmosferi duboke tuge, cijenjeni drugovi i dragi poznanici su pratili ovu neizbrisivu zvijezdu do njegovog vječnog počinka, s poštovanjem se oprostivši od njega kroz iskrene govore. Njegovo umjetničko umijeće, koje se ogledalo u brojnim zapanjujućim prikazima, i njegovi književni doprinosi zauvijek će ostati u našoj kolektivnoj svijesti.

 

 

 

Nažalost, prisiljeni smo se također prisjetiti dugotrajnog utjecaja katastrofalnog događaja koji je zauvijek obilježio njegovo izvanredno postojanje. Nakon nesretne nemire, glumac je tragično okončao živote dvoje mladih ljudi i nanio povrede drugome u poznatom kafiću “Epl” u Podgorici. Stoga je pravedno osuđen na kaznu od 13 godina zatvora za teško djelo dvostrukog ubojstva. Unatoč kasnijim žalbama, presuda je bila potvrđena 1994. godine, prisiljavajući ga da izdrži kaznu u zatvorskim objektima u Spužu i Požarevcu. Sa snažnom odlučnošću, Laušević se upustio u pravnu bitku koja je na kraju rezultirala poništenjem presude od strane uglednog Federalnog suda.

 

 

 

Iako je prvobitno osuđen na kaznu od četiri godine za žalosno djelo dvostrukog ubojstva, postalo je očito da su okolnosti koje su okruživale njegove postupke premašile granice pukog samoobrane. Nakon što je već proveo značajan period iza rešetaka, četiri ili pet godina, dobio je zasluženu slobodu. Neposredno nakon toga, Laušević je započeo novo poglavlje svog života, odlučivši se uspostaviti prebivalište u očaravajućem gradu New Yorku. Tokom boravka u Spužu, poznata figura lokalne kazališne scene, Nebojša Bakočević, našao se zatvoren u istom prostoru.

 

Susret između Žarka i Nebojše je eleganto prikazala ugledna spisateljica i voditeljica Isidora Bjelica u svom poznatom književnom djelu “Apostoli urbane Beograda”. U zanimljivom poglavlju pod nazivom “Nebojša Bakočević Bakoč – Buntovnik bez razloga”, ona je živopisno opisala svoj očaravajući susret sa tada