Fenomen koji se obično naziva hipnotički trzaj, kako se prepoznaje u naučnom diskursu, ilustruje urođenu reakciju tijela nakon podleganja sna. Ovaj nevoljni trzaj služi kao naglo buđenje, osiguravajući da postignemo stanje dubokog i mirnog sna. Noćni trzaji su uobičajeno iskustvo koje se javlja kod 70 posto ljudi.

 

 

Ellen Vermter, medicinska sestra i predstavnica organizacije Better Sleep Council, objasnila je da je to ljudska verzija “automatske štednje”. Dok neko tone u san, tjelesni mišići se graciozno opuštaju, podstičući mozak da povremeno percipira ovo stanje opuštanja kao spuštanje, primoravajući ga na taj način da izazove kontrakcije mišića. Ona tvrdi da se to može dogoditi nenamjerno, bez ikakvog vidljivog uzroka, a ponekad može biti povezano s određenim okolnostima koje povećavaju vjerovatnoću takvog grča, kao što su povišeni nivoi stresa, rigorozna fizička aktivnost i konzumacija određenih lijekova.

 

 

“Ovi tikovi su česti kod zdravih ljudi, ali umor, nedostatak sna ili upotreba stimulansa poput kofeina mogu ih pogoršati”, dodao je. Ovi blagi prekidi mogu se pojaviti tokom hipnogagijskog stanja, harmonične mješavine sna i budnosti. Dok graciozno prelazite iz svijesti u san, ovi prolazni trzaji se mogu manifestirati. Budite sigurni, ovi hipnični trzaji ne ukazuju na bilo kakav razlog za zabrinutost, jer se obično javljaju kod osoba optimalnog zdravlja. Brojni faktori doprinose njihovom prisustvu, a svi oni zahtijevaju pažljivo razmatranje. Drevne noćne prakse naših predaka potencijalno su imale trajan utjecaj na našu današnju sklonost drijemanju.

 

 

 

Tačan uzrok ovog fenomena ostaje neuhvatljiv, ali se pojavilo nekoliko zadivljujućih teorija. Među njima je i ideja da ona proizlazi iz zamršenih procesa evolucije, s uvjerljivim dokazima koji ukazuju da faktori kao što su stres, nelagoda, kofein i fizički napor mogu potaknuti ili pogoršati ove nevoljne kontrakcije.