U trenutnom surovom pejzažu automobilske industrije, limuzine srednje veličine nalaze se na rubu izumiranja.

Njihova populacija ubrzano opada zbog nemilosrdnog prisustva njihovog prirodnog grabežljivca, srednjeg SUV-a, koji guta sve što je iza sebe. Međutim, usred ovog sumornog scenarija, tračak nade se pojavljuje iz češkog proizvođača automobila Škoda.

Skoda Octavia je već duže vrijeme ostavljala trajan utisak na nas u Driveu zahvaljujući kombinaciji funkcionalnosti, luksuznih detalja i jedinstvenih karakteristika. Trenutno nosi cijenjenu titulu vozača godine 2022, vladajući kao šampion bez premca u kategoriji srednjih i velikih automobila, i to s pravom.
Sudije su pohvalile Octaviu zbog njene svestranosti, koja se nudi u opcijama limuzina i karavan, kao i zbog konkurentnih cijena koje Octaviu dizajniranu i napravljenu za Euroviziju čine dostupnom raznolikoj grupi potencijalnih kupaca.

Zaista, činjenica je da Octavia linija zadovoljava širok spektar preferencija. Ovaj sveobuhvatni asortiman obuhvata četiri različite klase, od kojih su svi u ponudi iu limuzini iu karavanskoj verziji, kako navodi Škoda.

Cijene za Škoda Octaviu liniju kreću se od pristupačne Ambition limuzine, počevši od 38.490 USD u vožnji, do RS karavana visokih performansi, koji košta 57.990 USD u vožnji. Između ova dva modela je Octavia Stile po cijeni od 40.990 dolara. Specifičan model koji se recenzira, Škoda Octavia Limited Edition 2022, pada odmah ispod RS varijante sa cijenom od 52.490 dolara. Ako više volite karavansku verziju, postoji blagi porast od 1.500 dolara u odnosu na cijenu limuzine.

Napuštajući Škodinu fabriku u Mladoj Boleslavu pod punim opterećenjem, naš testni automobil, sa opcionom metalik bojom Moon White za dodatnih 770 USD, ne zahteva nikakve dodatne dodatke. To je Octavia koja dolazi “sa puno” u svakom pogledu. Značajne standardne karakteristike uključuju 19-inčne aluminijumske felne, kožna sedišta, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, ventilisana prednja sedišta, DAB+ radio, trozonsku kontrolu klime i head-up displej. Zbog nedostatka komponenti, prvobitno uključeni premium audio sistem sa 12 zvučnika je privremeno zamenjen audio sistemom sa osam zvučnika za trenutne MI23 automobile.

Pored sveobuhvatnog spektra opreme naslijeđene od nižih modela, vozilo se može pohvaliti impresivnim nizom funkcija, uključujući 10,0-inčni infotainment ekran osjetljiv na dodir, bežičnu kompatibilnost s Apple CarPlay i Android Auto, ugrađenu satelitsku navigaciju, 10,25-inčni digitalni instrument tabla, napredna matrična LED prednja i LED zadnja svetla, ambijentalno unutrašnje osvetljenje, praktičan ulazak bez ključa i dugme za pokretanje, brisači vetrobranskog stakla osetljivi na kišu, držači tableta za putnike u drugom redu i Škodin kultni kišobran smešten na vozačevim vratima.
Iako je popularnost limuzina srednje veličine opala, još uvijek postoji grupa modernih konkurenata koji se takmiče za pažnju i novac potrošača. Jedna značajna opcija je asortiman Passata iz Volkswagenovog odjela Škoda, koji počinje po cijeni od 57.690 dolara (bez dodatnih naknada).

Kada se uzme u obzir japansko tržište, raspon Mazde 6 se kreće između 35.120 i 50.720 dolara, dok Hyundai Sonata N-Line (51.565 dolara plus na cestama) pruža dašak sportskog duha i respektabilan niz funkcija za ljubitelje off-roada.

Izašavši kao pobednik u veoma konkurentnom polju, Octavia je trijumfovala nad Passatom i Hyundai Sonatom i osvojila prestižnu titulu Drive Car of the Year 2022, učvrstivši svoju poziciju najboljeg automobila srednjeg i velikog automobila. Ovo dostignuće je zasluženo, a pomnijim razmatranjem postaje jasno zašto. Octavia se može pohvaliti nizom zadivljujućih materijala u svojoj unutrašnjosti. Jedna od istaknutih karakteristika je platnena obloga na instrument tabli, elegantna siva tkanina koja ne samo da dodaje dašak modernosti već i pruža zadovoljavajuće taktilno iskustvo. Ovo odstupanje od preovlađujuće upotrebe sintetičke kože, umjetnog drveta, imitacije aluminija i akcenta od umjetnih karbonskih vlakana u unutrašnjosti suvremenih automobila je osvježavajuća promjena.

Konfiguracija ambijentalnog osvjetljenja omogućava prilagođavanje ne samo u pogledu preferencija boja, već iu pogledu različitih zona. Na primjer, instrument tabla može biti blago osvijetljena u plavoj nijansi, dok drugi ton može pružiti svjetlo u prostoru za noge. Možda se čini kao manji detalj, ali je zapravo prilično impresivan.
ErgoComfort sjedala, ukrašena luksuznom kožom i opremljena električnim podešavanjem, pružaju dovoljnu podršku. Posebno, ova konfiguracija uključuje jastučiće ispod bedara koji se mogu produžiti radi veće udobnosti. Škoda ih je prikladno nazvala ErgoComfort sjedištima, jer ona zaista oličavaju koncept ergonomskog dizajna i doprinose ukupnoj estetici kabine koja daje prednost udobnosti.

U ovom konkretnom segmentu tržišta novih automobila, prilično je neuobičajeno pronaći vanjska sjedala u drugom redu koja su grijana, iako to nije sasvim nečuveno, za razliku od prvog reda u kojem su dostupne i opcije grijanja i hlađenja.

Dostupan je širok spektar mogućnosti za odlaganje, kao što je prostrana centralna korpa za odlaganje, dva držača za čaše i džepovi na vratima sa dovoljno mesta za flaše. Jedinstveno Škodino uključivanje filca u kante za odlaganje i džepove na vratima može izgledati beznačajno, ali to je značajan atribut koji postaje očigledan kada vozite vozilo kojem nedostaje mekani materijal koji prigušuje zvuk.

U drugom redu ima dovoljno prostora u osnovnim područjima kao što su nožni prsti, koljena, noge i glava, dok putnici na stražnjim sjedištima imaju odvojene kontrole klime kroz ventilacione otvore, sklopivi naslon za ruke opremljen držačima za čaše i velike veličine džepovi na vratima.

Vanbrodska sedišta su opremljena ISOFIX nosačima dečijih sedišta, a sva tri naslona imaju tačke za pričvršćivanje na vrhu.

Škoda Octavia ima impresivnih 600 litara skladišnog prostora u svom prostranom prtljažniku. Kada se drugi red preklopi u omjeru 60:40, ovaj kapacitet se povećava na izdašnih 1555 l. Za poređenje, Toyota Camry, najprodavanije vozilo u segmentu, nudi samo 524L prtljažnog kapaciteta. Uz to, pod prtljažnika Octavie pametno skriva rezervni točak i gumu koji štede prostor.