Sa dolaskom hladnog vremena, jedno od neprijatnih iznenađenja su zaleđene brave automobila. Evo kako to popraviti.

Koristite specijalno odmrzavanje
Na tržištu postoje različiti sprejevi i tekućine posebno dizajnirane za odmrzavanje brava. Ovi proizvodi često sadrže sastojke poput alkohola koji pomažu da se smrznuta kosa brzo odmrzne. Poprskajte proizvod prema uputama na pakovanju i pričekajte nekoliko minuta prije nego što pokušate otvoriti bravu.

Grijanje i sušenje
Jednostavan način da otvorite zamrznutu bravu je usmjeravanje topline prema njoj. Možete koristiti fen za kosu, ključeve lagano zagrejane upaljačem ili čak vrući vazduh iz izduvnog sistema vašeg automobila. Ova metoda također pomaže da se brava osuši kako bi se spriječilo ponovno smrzavanje.
WD-40 – univerzalni alat

U nekim slučajevima može dobro funkcionirati klasična metoda umetanja ključa i okretanja. Lagano dodirnite bravu kako biste očistili nakupine leda, zatim pažljivo umetnite ključ i pokušajte da ga okrenete. Ako to ne uspije, podmazivanje ključa ili direktno prskanje brave WD-40 može pomoći.

soli ili alkohola na poslu
Posipanje soli ili prskanje alkoholom na smrznutu bravu može pomoći da se otvori. Ove supstance snižavaju tačku smrzavanja, čineći vodu manjom vjerovatnoćom smrzavanja. Sredstvo za dezinfekciju ruku sa visokim sadržajem alkohola takođe može pomoći. Nanesite gel na ključ, stavite ga u bravu, pričekajte nekoliko minuta da alkohol otopi naslage, a zatim lagano pokušajte otključati vozilo. Ipak, pazite koliko koristite da ne biste oštetili bravu, prenosi City Magazine.

Prevencija hladnog vremena
Da biste izbjegli ponovno zamrzavanje, razmislite o poduzimanju mjera opreza. Koristite poseban sprej za brave protiv smrzavanja, redovno podmazujte brave ili prekrijte vozilo ako je moguće

 

Zamrznuta brava može biti

izazov, ali uz ove savjete možete je otvoriti brzo i sigurno. Ako i dalje ne možete riješiti problem, najbolje je pozvati autobravara. Važno je izbjeći pokušaje grubog otvaranja kako biste spriječili oštećenje brave ili ključa