Jedna studija pokazuje da samo trećina ljudi može na vrijeme prepoznati simptome koji ukazuju na anksioznost i započeti liječenje. Anksiozni poremećaji mogu imati različite simptome, a prepoznavanje istih može biti ključno za pravovremenu dijagnozu i liječenje.

Simptomi koji ukazuju na anksiozni poremećaj uključuju:

Hladne noge i šake, što može značiti da krv nije adekvatno cirkulirala do tih dijelova tijela.
Osjećaj nedostatka kisika pri gutanju i često zijevanje.
Problemi s plinovima, jer gutanje velikih količina kisika može učiniti crijeva osjetljivijima.
Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je obratiti se svom liječniku kako bi mogao brzo postaviti dijagnozu i odrediti plan liječenja.

Jedan od prirodnih načina za ublažavanje tjeskobe je korištenje lovorovog lista. Još u antičko doba Grci su prepoznali ljekovita svojstva lovora i koristili ga u medicini. Lovor ima snažna protuupalna i umirujuća svojstva, te se bori protiv epilepsije i ublažava respiratorne simptome. Lovorov list možete konzumirati na mnogo načina – dodavati ga jelima ili kuhati u kipućoj vodi. Kad se lovor kuha, njegov miris ispunjava prostoriju i pomaže u opuštanju.

Još jedan učinkovit način za smanjenje tjeskobe i poboljšanje općeg osjećaja blagostanja je prakticiranje joge. Ove opuštajuće poze mogu vam pomoći da se riješite nesanice, značajno poboljšate san i regulirate disanje. Joga poze aktiviraju parasimpatički živčani sustav, pomažu u smanjenju stresa i potiču opuštanje.

Evo tri joga poze koje su prikladne za sve, čak i za one koji nikada nisu vježbali jogu. Sve što vam je potrebno je jastuk. Prije nego što počnete, udahnite 10 puta.

Podizanje nogu do zida (Viparita Karani): Lezite na leđa na jastuke i podignite noge prema stropu tako da su vam koljena i pete u istoj razini. Ruke držite uz tijelo, dlanovi okrenuti prema gore. Ova poza poboljšava cirkulaciju krvi i idealna je za one koji puno vremena provode stojeći. Važno je duboko disati i zadržati ovaj položaj 2-3 minute.

Držanje stopala i koljena zajedno (Supta Baddha Konasana): Lezite na leđa na jastuke. Spojite tabane i pomaknite koljena na različite strane. Ispružite ruke uz tijelo. Ostanite u ovom položaju 3 minute, duboko dišući.

Mrtvačka poza (Savasana): Lezite na leđa, noge razmaknute u širini ramena i ruke uz tijelo, dlanovi prema gore. Dišite duboko i slobodno, fokusirajući se na svoje disanje. Ostanite u ovom položaju 3-5 minuta.

Osim joge i korištenja lovorovog lista, postoje i drugi jednostavni načini za smanjenje stresa i opuštanje. Na primjer, šalica zelenog čaja može pomoći jer je zeleni čaj izvrstan izvor L-teanina, spoja koji smanjuje razinu stresa. Tamna čokolada s najmanje 70% udjela kakaa također može smanjiti razinu hormona stresa.

Meditacija je još jedan učinkovit način za smanjenje stresa. Provođenje samo pet minuta u tišini i miru može vam pomoći da se opustite. Usredotočite se na dah, ruke i noge kako biste brzo osjetili pozitivne učinke meditacije.

Duboko, sporo disanje također može pomoći u oslobađanju od tjeskobe i poboljšanju raspoloženja. Ako se osjećate preplavljeno negativnim mislima, počnite odbrojavati. To će vam pomoći da se opustite i privremeno zaboravite na probleme.

Kratka pauza tijekom koje zatvorite oči i pokušate ne razmišljati ni o čemu također može biti odličan način da se opustite. Masaža ruku, koja je odlična za ljude koji cijeli dan sjede pred računalom, također može pomoći. Na kraju, promjena okoline i boravak na otvorenom mogu značajno poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti razinu stresa.

Uz ove savjete, možete učinkovito smanjiti tjeskobu i poboljšati svoje opće blagostanje.