Turista iz Srbije, Neven Pribojan, došao je sa porodicom u Sarajevo kako bi proslavio Novu godinu, ali umesto radosti doživeo je neprijatnost – prevaren je za smeštaj. Rezervisavši smještaj preko popularne platforme Booking, platio je 600 eura za tri noćenja u centru Sarajeva, ali je došao do otkrića da su iznajmljivači izmislili lokaciju smještaja.

 

 

 

 

Adresa koju su naveli vodila je do Doma za starije i javne garaže, dok su turisti, koji su došli da proslave praznike, bili primorani tražiti alternativni smeštaj. Nažalost, Neven nije bio jedini, jer je oko 20 do 30 porodica bilo žrtva ove prevare, pri čemu su većinom plaćali oko 240 eura za manje apartmane.

 

 

Pribojan ističe da je u početku smatrao da je ponuda previše dobra da bi bila stvarna, ali je Booking kao poznata platforma imao preko 100 pozitivnih ocena i visok prosek ocene od 9,7. On je bio u kontaktu s iznajmljivačima, koji su ga ubedili da je sve u redu, a kredibilitet Bookinga dodatno je učinio ovu situaciju verodostojnom. Na kraju je, srećom, uspeo pronaći novi smeštaj, dok je ovaj slučaj prijavio MUP-u Kantona Sarajevo.

 

 

Ovaj slučaj naglašava potrebu za oprezom prilikom rezervacije smeštaja preko online platformi i potvrđuje važnost provere pouzdanosti iznajmljivača i lokacije pre nego što se izvrši plaćanje. Takođe, ističe se i odgovornost platformi poput Bookinga da dodatno poboljšaju svoje sisteme provere i sigurnosti kako bi zaštitile korisnike od ovakvih situacija.Neven Pribojan ističe da nije razočaran u Sarajevo kao destinaciju, ali izražava zabrinutost zbog toga kako su prevaranti uspeli da se oglase na platformi Booking. Kritikuje Booking zbog propusta u prihvatanju objekata, posebno s obzirom na rigorozne standarde koje platforma obično primenjuje.