Zoran Slavnić, legendarni košarkaš i nekadašnji plejmejker, ostaje upamćen kao jedan od najboljih sportista u Srbiji. Rođen na Dorćolu u Beogradu, prošao je teško detinjstvo u siromašnoj porodici, živeći u jednoj sobi sa svojim roditeljima. Imao je nezaboravno sportsko putovanje, postavši ključni igrač Crvene zvezde i osvajajući zlatne medalje na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu.

 

Moka, kako su ga zvali, svoj nadimak je dobio po motki koju je koristio u tučama u mladosti. Uprkos teškom detinjstvu, Slavnić je ispunio obećanje roditeljima da će završiti osnovnu i srednju školu. Njegova košarkaška karijera započela je u Crvenoj zvezdi 1963. godine, a odigrao je ključnu ulogu u osvajanju nekoliko zlatnih medalja sa reprezentacijom Jugoslavije.

 

Nakon završetka svoje sjajne igračke karijere, Slavnić se svesrdno posvetio trenerskom poslu, koristeći svoje veliko znanje i iskustvo za usmjeravanje i mentorstvo budućim košarkašima. Ne samo da je briljirao u ovoj ulozi, već je postigao i prestižnu čast da postane inauguracijski selektor reprezentacije, postignuće koje je dodatno učvrstilo njegov status cijenjene ličnosti u košarkaškoj zajednici.

 

Slavnićev ogroman doprinos sportu nije prošao nezapaženo, jer je svoje mjesto među elitnim igračima svijeta s pravom zaslužio kada je 1991. godine uvršten na FIBA-inu cijenjenu listu pedeset najboljih igrača. Nadalje, njegov izuzetan talenat i posvećenost ponovo su bili priznat i slavljen kada je primljen u cenjenu FIBA ​​Kuću slavnih 2013. godine, zauvek urezavši svoje ime u anale istorije košarke. Pored sportskih dostignuća, Slavnić je naišao na poteškoće u privatnom životu, posebno nakon nemilog događaja koji se dogodio njegovom sinu Zvezdanu. Bez obzira na to, Mokin ponos na svoja dostignuća u sportu i životu i dalje traje, pošto poštuje svoje kulturno poreklo i ostavlja večni uticaj u carstvu košarke.