Ova magična biljka, ruzmarin, ima dugu istoriju upotrebe u različitim kulturama. Rimski sveštenici su ga koristili kao tamjan u verskim ceremonijama, dok je u 9. veku Karlo Veliki insistirao da ruzmarin raste u njegovim kraljevskim vrtovima, verujući u njegova magična svojstva. Danas se ova biljka često povezuje sa zaštitom od negativne energije i zloupotreba, pa mnogi veruju da je obavezno imati je u domu tokom praznika.

 

 

Veruje se da ruzmarin donosi blagostanje i sreću u dom. Postoji verovanje da privlači novac, pa ga mnogi nose u novčaniku kako bi poboljšali finansijsku situaciju. Osim toga, kaže se da ova biljka štiti dom od negativnih energija i provalnika. Okačivanje nekoliko grančica ruzmarina iznad ulaznih vrata smatra se amajlijom koja čuva kuću od zla.

 

 

 

Ruzmarin takođe ima korisne efekte na memoriju i opuštanje. Eterično ulje ruzmarina može poboljšati memoriju i povoljno uticati na nervne ćelije, pružajući osećaj relaksacije. Ova biljka je takođe povezana sa plodnošću, pa se preporučuje da se nekoliko grančica stavi pored kreveta kako bi podržala ovu dimenziju života.Ukupno gledano, ruzmarin nije samo začin u kuhinji već i dragocena biljka koja, prema verovanjima, može uneti pozitivnu energiju, blagostanje i sreću u domaćinstvo tokom prazničnih perioda.

 

Važno je napomenuti da, iako se ruzmarin smatra magičnom biljkom, ova verovanja su deo folklora i tradicije, te nemaju naučnu potvrdu. Ipak, prisustvo ove biljke u domu tokom praznika može dodati dodatnu dimenziju uživanja u mirisu, ukusu i estetici, čineći praznično raspoloženje još posebnijim. Sve u svemu, ruzmarin ima bogatu i raznoliku istoriju upotrebe koja obuhvata duhovni, kulturni i kulinarski aspekt.