Zeleni čaj je predmet mnogih rasprava, ali njegova konzumacija može značajno poboljšati zdravlje snižavanjem nivoa šećera u krvi i unapređenjem zdravlja crijeva, izvještava Healthline.

Prethodna istraživanja su povezala konzumaciju zelenog čaja s boljim zdravljem srca, zahvaljujući flavonoidima prisutnim u ovom napitku. Ovi antioksidansi mogu smanjiti “loš” holesterol i poboljšati funkciju krvnih žila. Zeleni čaj također može pozitivno uticati na zdravlje mozga, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres, ubrzati mršavljenje i poboljšati kvalitetu sna. Jedna od najpoznatijih prednosti zelenog čaja je njegova sposobnost smanjenja upala u tijelu zbog svojih protivupalnih svojstava.

Rezultati istraživanja
Tokom jednog mjeseca konzumacije zelenog čaja, istraživači su zabilježili niže nivoe šećera u krvi kod svih sudionika, kao i smanjene upale u crijevima. Do ovih zaključaka došli su nakon što su otkrili smanjenje protuupalnih proteina u fekalnim uzorcima i smanjenje omjera šećera u urinu.

Primarni cilj ovog istraživanja bio je smanjenje učinaka metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom nije klasična bolest, već skup stanja koja uključuju visoki krvni pritisak, visoki holesterol i visoki šećer u krvi, što povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa. Pored snižavanja nivoa šećera u krvi i smanjenja upala, zeleni čaj je također pomogao smanjiti simptome gastrointestinalnih bolesti koje propuštaju toksine u krvotok i povećavaju upalu u crijevima, čime se povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti.

Ova istraživanja naglašavaju potencijalne zdravstvene prednosti zelenog čaja, ističući ga kao koristan dodatak svakodnevnoj prehrani za poboljšanje ukupnog zdravlja i prevenciju različitih bolesti.

Zdravstvene prednosti zelenog čaja

Bogat antioksidansima
Zeleni čaj je prepun antioksidansa, uključujući polifenole kao što su katehini. Epigalokatehin galat (EGCG) je jedan od najmoćnijih antioksidansa u zelenom čaju i pokazao je potencijal za borbu protiv različitih bolesti.

Poboljšanje funkcije mozga
Kofein, prisutan u zelenom čaju, može poboljšati različite aspekte funkcije mozga, uključujući raspoloženje, budnost, vrijeme reakcije i pamćenje. L-teanin, aminokiselina u zelenom čaju, djeluje sinergijski s kofeinom, poboljšavajući kognitivne funkcije i pružajući osjećaj opuštenosti.

Gubitak težine
Zeleni čaj može povećati sagorijevanje masti i poboljšati fizičku performansu. Studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja može povećati sagorijevanje masti, posebno tokom vježbanja, i poboljšati metabolizam.

Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti
Antioksidansi u zelenom čaju mogu smanjiti nivoe LDL kolesterola (lošeg kolesterola) i ukupnog kolesterola, poboljšavajući funkciju arterija. To smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani udar i moždani udar.

Snižavanje rizika od dijabetesa tipa 2
Neka istraživanja sugeriraju da zeleni čaj može poboljšati osjetljivost na insulin i smanjiti nivo šećera u krvi, što može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Prevencija raka
Antioksidansi u zelenom čaju mogu zaštititi stanice od oštećenja i smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i kolorektalni karcinom.

Poboljšanje zdravlja zuba
Katehini u zelenom čaju imaju biološke efekte koji mogu ubiti bakterije i inhibirati viruse poput virusa gripe, smanjujući rizik od infekcija. Također mogu poboljšati zdravlje zuba i smanjiti rizik od karijesa.

Dugovječnost
Neke studije povezuju konzumaciju zelenog čaja s dužim životnim vijekom. Ovo može biti posljedica kumulativnog učinka različitih zdravstvenih prednosti zelenog čaja.

Kako uživati u zelenom čaju

Priprema zelenog čaja

Za optimalno uživanje i maksimalne zdravstvene koristi, preporučuje se priprema zelenog čaja na sljedeći način:

Zagrijte vodu do oko 80°C (176°F).
Prelijte vodu preko listića zelenog čaja.
Pustite da se čaj namače 2-3 minute, a zatim ga procijedite.

Varijacije zelenog čaja

Postoji mnogo varijacija zelenog čaja koje možete isprobati:

Sencha:
Najpopularniji japanski zeleni čaj.

Matcha:
Fin prah od posebno uzgojenog zelenog čaja, često korišten u ceremonijama čaja.

Gyokuro:
Visokokvalitetni japanski čaj sa slatkastim okusom.

Genmaicha:
Mješavina zelenog čaja i prženog smeđeg pirinča.

Zaključak
Zeleni čaj je više od ukusnog napitka; on je izvor mnogih zdravstvenih koristi. Redovna konzumacija zelenog čaja može pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, smanjenju rizika od dijabetesa i raka, poboljšanju funkcije mozga i čak doprinosi dugovječnosti. Bez obzira na to kako ga pripremate i pijete, zeleni čaj je odličan dodatak svakodnevnoj prehrani.