Hljeb je za mnoge ljude omiljena namirnica bez koje teško mogu zamisliti obroke, no poznato je da može utjecati na tjelesnu težinu.

Često čujemo od ljudi koji žele izgubiti kilograme da izbacuju kruh iz svoje prehrane jer vjeruju da će tako ubrzati gubitak težine.

No što se zapravo događa u tijelu kada izbacimo hljeb?

Gubitak kilograma uzrokovan gubitkom vode

Hljeb obiluje ugljikohidratima, a njihovo naglo izbacivanje može dovesti do gubitka kilograma. Međutim, ovdje nije riječ o stvarnom gubitku masnog tkiva već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, koji vezuje vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu može vezati tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Manja potreba za hranom

Ugljikohidrati, osobito bijeli hljeb, mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, koji zatim naglo pada, izazivajući osjećaj gladi i potrebu za hranom. To je još jedan razlog zašto kruh može utjecati na povećanje tjelesne mase.

No to ne znači da trebate potpuno eliminirati kruh iz prehrane. Umjesto toga, zamijenite prazne kalorije bijelog hljeba cjelovitim žitaricama koje reguliraju razinu šećera u krvi.

Više energije i bolja probava

Bijeli hljeb, za razliku od crnog ili integralnog, često nedostaje vlakana koja su važna za normalno funkcioniranje crijeva i probave. Takva hrana može uzrokovati zatvor i probavne probleme. Zamjenom bijelog hljeba cjelovitim žitaricama, probava se poboljšava i normalizira.

Također, ugljikohidrati su ključni izvor energije za mozak. Kvalitetna hrana za mozak osigurava da mozak normalno funkcionira bez osjećaja umora ili malaksalosti.

Nutricionistica Kacie Barnes ističe važnost umjerenog unosa ugljikohidrata.

„Važno je uključiti namirnice bogate vlaknima, željezom, folatima i magnezijem kako biste se osjećali siti i imali dovoljno energije. Nijedna hrana nije sama po sebi loša, stoga je ključno održavati ravnotežu i odabrati ono što najbolje odgovara vašim potrebama“, naglašava Barnes.

Evo još nekoliko informacija o utjecaju hljeba na tjelesnu težinu i zdravlje:

Razlika između bijelog, crnog i integralnog hljeba:

Bijeli hljeb, iako je popularan zbog svog mekog okusa, često je obrađen i sadrži manje vlakana od integralnog ili crnog hljeba. Vlakna u integralnom i crnom hljebu pomažu u regulaciji probave, smanjujući osjećaj gladi i održavajući stabilnu razinu energije tijekom dana.

Kako integrirati kruh u zdravu prehranu:

Umjesto potpunog izbacivanja kruha, važno je odabrati vrste koje pružaju nutritivnu vrijednost. Cjelovite žitarice, sjemenke i orašasti plodovi mogu se dodati u tijesto kako bi se povećala nutritivna vrijednost hljeba. Ovo također može pomoći u održavanju duže sitosti i stabilnijeg energetskog nivoa.

Važnost balansiranja prehrane:

Iako su ugljikohidrati često krivci za povećanje tjelesne mase, važno je napomenuti da su oni osnovni izvor energije za tijelo. Umjereno konzumiranje kruha zajedno s drugim nutritivno bogatim namirnicama kao što su proteini, povrće i voće pomaže u održavanju balansirane prehrane i općeg zdravlja.

Zdrave alternative kruhu:

Za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata, postoje i alternative kruhu kao što su povrće, kao što su tikvice ili patlidžan, koje mogu poslužiti kao zamjena za klasične kruške u sendvičima ili kao baza za pizzu. Ove alternative su bogate vlaknima i imaju niži glikemijski indeks u usporedbi s konvencionalnim kruhom.

Ove informacije mogu pomoći u boljem razumijevanju kako kruh utječe na prehranu i kako ga integrirati na način koji podržava zdravlje i ciljeve mršavljenja.