Često na našim trpezama imamo namirnice koje mogu naštetiti štitnoj žlijezdi, a sve se svodi na način na koji su pripremljene! Bolesti štitne žlijezde sve su zastupljenije, posebno među mladim osobama. Štitna žlijezda, koja podsjeća na leptira, nalazi se na prednjem dijelu vrata, ispod Adamove jabučice i duž prednjeg dijela dušnika. U normalnim okolnostima, ne može se otkriti dodirom. Pouzdano oslobađa više hormona, od kojih svaki ima svoju jedinstvenu i važnu funkciju u tijelu.

 

 

Hormoni štitne žlezde su zaista veoma važni. Imaju značajan utjecaj na širok spektar tjelesnih procesa, uključujući metabolizam, rast, razvoj, funkciju srca, seksualnu funkciju kod oba spola, održavanje trudnoće, regulaciju glukoze u krvi, kontrolu tjelesne temperature i metabolizam kalcija. Poremećaji u funkciji štitne žlijezde su sve češći. Ova ključna žlijezda, smještena u dnu vrata, proizvodi hormone koji značajno utiču na više tjelesnih sistema.  Sve veća prevalencija poremećaja štitne žlijezde, posebno među mladim osobama, zabrinjava ljekare. Primarni faktor koji pripisuje ovom problemu prvenstveno se može pripisati izrazito stresnoj prirodi modernog načina života. Dijetetičarka Molly Hembre samouvjereno ističe značajan utjecaj koji naš izbor hrane može imati na štitnu žlijezdu. Iznenađujuće, mnogi pojedinci nisu svjesni da jedna određena vrsta hrane predstavlja najveću štetu onima koji imaju ovaj zdravstveni problem.

 

 

Prema dijetetičarima, preporučljivo je izbjegavati hranu koja sadrži goitrogene kada se bavite problemima štitnjače. Hembri samouvjereno objašnjava da su goitrogeni hrana koja sadrži goitrin, supstancu koja utiče na proizvodnju hormona štitnjače kada postoji nedostatak joda. Ona samouvereno tvrdi da su sirove biljke iz porodice krstaša, kao što su brokula, karfiol i kupus, namirnice koje sadrže ove supstance. Međutim, ne preporučuje se uključivanje soje ili prosa u svoju ishranu.

 

 

Pozitivan aspekt je da većinu ovih namirnica ne morate potpuno izbaciti, već ih konzumirajte umjereno. Ključno je zagrijati ih prije konzumiranja kako biste spriječili potencijalne negativne efekte na štitnu žlijezdu.