Oticanje nogu leti je gotovo neizbežno, posebno ako dugo sedite ili stojite.

Kada temperature pređu 30 stepeni Celzijusa, mnogi se osećaju malaksalo i pospano, ali veliki broj ljudi pati od oticanja nogu. Tome doprinose i dugo sedenje i stajanje, a ovaj problem može biti veoma neprijatan. Najčešće otiču stopala i deo noge oko skočnog zgloba zbog pritiska, a simptomi uključuju trnjenje nogu, bol, i osećaj težine. Razlog zbog kojeg zdravim osobama noge otiču tokom letnjih meseci je proširenje krvnih sudova uzrokovano izlaganjem toploti.

Kako biste rešili ovu neprijatnost, povremeno tuširajte noge hladnom vodom, a lekari savetuju da podignete noge kada god ste u prilici. Važno je i da nosite udobnu obuću koja vam neće stvarati pritisak, a oni koji puno sede zbog posla, treba da se što češće prošetaju nakratko.

Oticanje nogu kod zdravih osoba može se sprečiti unosom više tečnosti, prvenstveno vode i čajeva, a preporučuje se i prirodni napitak koji će ubrzati metabolizam i izbacivanje viška tečnosti iz tela.

Usitnite list peršuna i prelijte ga sa 4 dl vode, poklopite i ostavite da stoji preko noći.

Ujutru procedite, dodajte sok od limuna, i ovu količinu popijte u tri navrata tokom dana.

Ako vas muče otekla stopala, uvrstite u svoju ishranu više voća i povrća, posebno sezonskog, koji su dobri diuretici. Međutim, konsultujte se sa lekarom ukoliko uzimate medikamente koji deluju na isti način. Dobar izbor su cvekla, grožđe, boranija, bundeva, i ananas, kao i maslinovo ulje, paradajz, i slatka paprika.

Oticanje nogu može biti uzrokovano i drugim faktorima kao što su dugotrajno stajanje ili sedenje bez pokreta, prekomerna telesna težina, ili određeni zdravstveni problemi poput problema sa cirkulacijom ili bolesti srca. U tim slučajevima, osim prirodnih metoda kao što je navedeni napitak, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se identifikovali uzroci i pronašlo odgovarajuće rešenje za oticanje nogu. Redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana i pridržavanje saveta stručnjaka mogu pomoći u smanjenju rizika i poboljšanju opšteg zdravlja.

Oticanje nogu može takođe biti posledica hormonskih promena tokom trudnoće ili menstrualnog ciklusa kod žena. U tim periodima, pravilna hidratacija i izbegavanje preteranog unosa soli mogu pomoći u smanjenju otoka. Takođe, nošenje kompresivnih čarapa može biti korisno za poboljšanje cirkulacije i smanjenje oticanja nogu. Važno je pratiti simptome i konsultovati se sa lekarom ukoliko oticanje nogu postane učestalo ili se pogoršava, kako bi se isključili ozbiljniji zdravstveni problemi.

Da biste sprečili oticanje nogu, preporučuje se sledeće:

Redovna fizička aktivnost:
Hodanje, plivanje ili lagana aerobna vežba poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od oticanja nogu.

Podizanje nogu:
Kada god je to moguće, podignite noge iznad nivoa srca kako biste olakšali vraćanje krvi iz nogu prema srcu.

Izbegavanje dugog stajanja ili sedenja:
Ukoliko je vaš posao takav da zahteva dugo stajanje ili sedenje, redovno pravite pauze za istezanje i kretanje.

Pravilna ishrana:
Smanjite unos soli, jer prekomerna sol može dovesti do zadržavanja tečnosti u organizmu. Uvrstite više voća i povrća u ishranu, posebno one koje imaju diuretička svojstva poput krastavca, dinje i peršuna.

Hidratacija:
Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali dobru hidrataciju organizma.

Nošenje udobne obuće:
Izaberite obuću koja je udobna i pruža dobru podršku stopalima, kako biste smanjili pritisak na noge.

Kompresijske čarape:
U nekim slučajevima, nošenje kompresijskih čarapa može pomoći u poboljšanju cirkulacije i sprečavanju oticanja nogu.

Pravilnim životnim navikama i pažnjom prema svom telu možete značajno smanjiti rizik od oticanja nogu i poboljšati opšte zdravlje.