Kada su članovi porodice Marić u Loznici odlučili da se bave turizmom, želeli su da bude drugačije, originalno i inovativno.

Dušan je na internetu istraživao najnovija dešavanja u turističkoj industriji i otkrio da je glamping popularan u Sloveniji i drugim evropskim zemljama, te razmišlja o pokretanju sličnih aktivnosti u Srbiji. Zajedno sa roditeljima Cvetkom i Zoricom i suprugom Ivanom osnovao je biznis pod nazivom Glamping, čije je stvaranje trajalo dve i po godine, a nalazi se na hektaru zemlje oko 30 metara od Drine u naselju Gerav 1. Udaljen oko 120 km od Beograda i 120 km od Novog Sada, okružen je stablima kanadskih topola, koje čine glamping na Drini jedinstvenim mestom u našoj zemlji. Ovdje gosti spavaju u nekadašnjim kamionskim prikolicama (kontejnerski kombiji za prijevoz voća i povrća) koji su preuređeni u smještajne jedinice. Posjetioci se izležavaju na ležaljkama među drvećem, slušaju šum rijeke i cvrkut ptica ili provode vrijeme vozeći bicikle, kajakom ili igrajući badminton.

Mali stol u kabini svakog gosta dočekuje šampanjcem i domaćim specijalitetima. Kamp je udaljen deset kilometara od Loznice i gosti mogu sami da pripremaju hranu, dok kabine imaju potpuno opremljenu kuhinju.

– Od prijatelja sam čuo da neko u Loznici uvozi kamione iz Nemačke kojima je prošao rok upotrebe. Ubrzo nakon toga, supruga Zorica i ja odlučili smo da naručimo tri prikolice, ali su se počeli javljati problemi sa kovidom i uvozom, pa smo dobili jednu, a nekoliko meseci kasnije i drugu. Da ne bismo čekali treći trejler, koji je još uvek bio neizvestan, počeli smo da radimo ove dve prikolice – rekao mi je Dušanov otac Cvetko Marić. – Prikolice su zapravo smeće tipu koji ih uvozi jer ih neće koristiti ni za šta drugo. Kupili smo njihove šasije i počeli da ih obrađujemo – dodaje Zorica, koja je rekla da su najveći deo posla uradili sami.

– Ne treba nam majstor da radimo stvari koje možemo sami da uradimo, tamo gde je potrebno stručno znanje, to prepuštamo profesionalcima. Na primjer, sami smo zalijepili 10 cm izolacije. Ivana održava naš sajt, a mi sami vodimo društvenu mrežu – dodaje Dušan da neki posetioci tokom boravka ostaju u kampu na šumskoj antistres terapiji, bez obzira da li se bave aktivnostima u šumi ili van nje. Rijeka i njene strane.

Većina ovih ljudi dolazi iz velikih gradova i rade u uredima svake sedmice. Trenutno su na raspolaganju dvije kabine, manja Greeny ima 15 m2 i može primiti 2 osobe, veća Blacky ima 20 m2 i može primiti 4 osobe. U planu je izgradnja još dvije kabine, koje će po završetku radova moći primiti 14 osoba. – Ovdje imaju i dvorište od hektara sa vanjskim đakuzijem, bicikle, bioskop u šumi, mjesto za logorsku vatru. Poseban je doživljaj nakon mraka. Svi koji žele da pecaju mogu kupiti opremu kod nas uz licencu Ribolovnog saveza.