Milica Jovičić iz Mokre Gore decenijama pomaže ljudima koji pate od gastrointestinalnih problema i odlučila je da sa nama podeli nekoliko divnih saveta.

Čuvena Milica Jovičić je vesela mokrogorska baka koja nesebično pomaže ljudima koji pate od stomačnih tegoba. Decenijama su joj svi dolazili sa gastritisom, želučanom kilom, iritabilnim crevima… Proverila je pre nego što je preporučila čaj, a njen metod se retko praktikovao.
– To sam naučio od svoje bake, mamine majke. Moja sestra bliznakinja je probala, ali nije ništa osjetila. Dugo sam pomagala baki, ali mi je tek dvije godine kasnije rekla da sam spremna za samostalan rad.

Bio sam mlad i nisam zainteresovan. „Jednog dana ćeš poželeti da to uradiš sam“, rekla mi je. Kada sam imao trideset godina, ova rečenica se ostvarila. Odnosno, moram da osetim tri tačke pod prstima: na rukama, na nogama i ispod ramena. Kada ih nađem, masiram ih, ljudi se osećaju opušteno, stomak im radi… Ako se fleke ne pojave, šaljem nekoga da puca u žučnu kesu, bubrege…

Baka Milika pomaže svima koji pate od upale sluzokože, želučanog sekreta, želučane kile, napetosti creva, zateže kožu na grudima.

– Ako nakon toga ne popijem čaj, moj test neće imati efekta. Koristim šest biljaka: kantarion, kantarion, kantarion, majčinu dušicu, mentu i kamilicu. Poznato je da je stolisnik jedan od najboljih prirodnih lijekova za želučane probleme. Ako imate simptome kao što su nadutost, stezanje u grudima, teška crijeva, probavne smetnje, bol u želucu, gubitak apetita itd., znajte da je to često uzrokovano plinovima. Ako se hronična nadutost ne leči, ona može biti veoma opasna na duge staze – kaže nam baka Milika.

Piskavica štiti želudac tako što održava ravnotežu između želučane kiseline i žuči kroz probavne sokove (čime neutralizira višak kiseline) i zacjeljuje rane (ako ih ima). Koristi se za suzbijanje gastritisa (upala sluznice želuca, često praćena čirom), smiruje želudac i ublažava upalu. Šipak također reguliše i stimulira probavu, zaustavlja proljev i smiruje želudac na potpuno prirodan način. Ovaj čaj može ublažiti bolove u stomaku i pomoći vam u rješavanju nekih gastrointestinalnih problema. Istovremeno, može poboljšati funkciju crijeva, što je vrlo efikasno ako se pojave stomačni virusi.

– Sjemenke lana su dobre za želudac, a prah gaveza pomaže probavi. Iako možda neće izgledati baš ukusno, žvačite laneno sjeme što je duže moguće. Ovo bi vam moglo biti lakše ako potopite kašiku lanenih sjemenki u šolju tople vode, ostavite da odstoji šest sati, a zatim pojedete sjemenke prije spavanja. (Naravno, poprskajte vodu.) Inače, laneno seme postaje ljigavo u vodi, ali se u toj sluzavosti nalaze njena lekovita svojstva. Prekriva oboljelu želučanu sluznicu, štiti je i smanjuje upale – savjetuje ova vedra, nježna žena.

Čuvena baka Milica divila se i biljci podubica, koja je pomagala u liječenju oštećene sluznice želuca, čireva i čišćenja kanala. Ova biljka se koristi za lečenje svih bolesti organa za varenje, stimuliše rad želuca, otvara apetit i reguliše probavu. Podubica kao lijek sprječava bolove i upale želuca i crijeva i liječi unutrašnja krvarenja. Okus je blago opor, pa se koristi za dječju dizenteriju i akutne dijareje ljeti. Poboljšava rad jetre i otklanja simptome žučnih oboljenja. Pomaže u uklanjanju vode iz tijela i omogućava bolje znojenje.

– Preporučujem i čuvarkuće za oštećene sluzokože. Čuvarkuča je najbolji lijek kada se pije uz čaj od podubice, koji ublažava upale. Ali morate znati da pijete – ističe naš sagovornik.