Jednostavan je i praktičan za upotrebu. Ako mislite da je mikrotalasna samo za zagrevanje hrane, varate se, veoma je korisna za mnoge druge potrebe u kuhinji.

1. Brzo oljuštite beli luk

Stavite bijeli luk na 15 sekundi i kožica će skliznuti poput magije. Vlaga u luku će ispariti i prekinuti vezu između kore i kore, što će omogućiti brzo uklanjanje.

2. Lako iscijedite sok

Prije cijeđenja soka od pomorandže ili limuna, zagrijte nerezano voće u mikrovalnoj pećnici 10 sekundi. Mikrovalne pećnice olabave vlakna unutar voća, što olakšava iscjeđivanje do posljednje kapi soka.

3. Uklonite komadiće smeđeg šećera

Kada vam je smeđi šećer tvrd, probajte ovo. Pokvasite papirni ubrus, stavite ga u posudu sa šećerom i zapecite u mikrotalasnoj na 25 sekundi. Vlaga će preći na šećer i omekšati ga.

4. Kristalizovani med

Ako vaša staklena tegla meda kristalizira u stražnjem dijelu vaše ostave, jednostavno uklonite poklopac i zagrijte je u mikrovalnoj pećnici. Ostavite da djeluje 30 do 40 sekundi dok se ne vrati u prvobitnu glatku teksturu.

5. Brže ogulite povrće

Tvrde tikvice i korjenasto povrće teško se gule. Da biste to olakšali, stavite povrće u mikrotalasnu na laganoj vatri 2 do 3 minute kako bi se kore lakše ogulile i izrezale – samo budite oprezni kada vadite vruće povrće da ne biste opekli prste.

6.Mliječna pjena

Preskočite kupovinu skupog aparata za kapućino. Umjesto toga, sipajte mlijeko u bokal ne više od pola pun (ostavljajući mjesta za pjenu). Zavrnite poklopac i snažno protresite 30 do 60 sekundi. Mlijeko će se pretvoriti u pjenu. Skinite poklopac i mikrotalasnu pećnicu na 30 sekundi da pjena naraste. Sipajte u svoju omiljenu kafu.

7. Francuski tost

Želite li ručati za pet minuta? Utrljajte komadić putera na dno čaše, a vrh napunite isečenim hlebom. U drugoj šolji pomešati 1 jaje, 3 kašike mleka. Sipajte smesu u šolju i pecite u mikrotalasnoj jednu minutu. Izgleda ukusno kuvano u mikrotalasnoj, zar ne?