Ovih dana nije neuobičajeno da klasični automobili na aukciji postižu cijene koje prelaze 25 miliona funti. Zapravo, neki od najskupljih automobila ikada prodatih mogu se naći na ovoj ekskluzivnoj listi.

Kada se razmatraju automobili s najskupljim cijenama koji postoje, nečije misli mogu brzo gravitirati prema savremenim vozilima velike snage kao što su Ferrari Enzo, Bugatti Veyron ili Pagani Zonda.

Iako ovi automobili mogu dostići višemilionske cijene, uspijevaju dobiti samo mali dio iznosa dobivenih starim i rijetkim modelima.

Kada se razmatraju najprevelikiji automobili koji postoje, nečije misli mogu instinktivno gravitirati prema savremenim vozilima velike snage kao što su Ferrari Enzo, Bugatti Veyron ili Pagani Zonda.

Iako ovi automobili postižu cijene od više miliona funti, uspijevaju osigurati samo mali dio iznosa koje postižu stari i rijetki modeli.

Čak i ako vjerujete da će dobitak na lutriji riješiti vaše probleme, možda ćete morati prilagoditi svoja očekivanja, jer najpoželjnija klasična djela sada postižu cijene koje se obično povezuju s renomiranim remek-djelima.

U nastavku su predstavljeni najskuplji automobili koji postoje, određeni iznosom razmijenjenim tokom njihovih transakcija. Radi pogodnosti, cijene su navedene u američkim dolarima, jer je većina ovih vozila prodata u Sjedinjenim Državama. Međutim, preračunate vrijednosti u funte sterlinga su tačne u vrijeme sastavljanja ovog teksta i jednako su zapanjujuće.

Pripremite se tako što ćete odvojiti trenutak da duboko udahnete i čvrsto pričvrstite novčanik.

Predstavljamo Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, poznat kao najskuplji automobil na svijetu.

Muli-Nr. 533, Mercedes-Benz 300 SLR “Uhlenhaut-Coupé”, Baujahr 1955.

Godine 2022. dogodila se zapanjujuća transakcija kada je Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé iz 1955. godine prodan za neviđen iznos od 135 miliona dolara, što je ekvivalentno 114,4 miliona funti. Ova izvanredna prodaja učvrstila je njegovu poziciju najskupljeg automobila koji je ikada kupljen.

Automobil, koji je ranije bio u vlasništvu Mercedes-Benza, pronašao je novog vlasnika u Mercedes-Benz muzeju putem aukcije koju je održala RM Sotheby’s. Identitet kupca ostaje nepoznat, jer je pobjedničku ponudu u njihovo ime predao Simon Kidston, izvršni direktor Kidston SA, renomirani stručnjak za starodobna vozila.

Nadmašivši prethodni rekord koji je držao Ferrari 250 GTO, cijena čekića od 114,4 miliona funti sada je najviša ikada zabilježena za automobil. U stvari, više nego udvostručio prethodni rekord. Početna cijena ponude za SLR bila je čak viša od konačne cijene za 250 GTO, dodatno naglašavajući njegovu previsoku cijenu.

Mercedes-Benz je napravio samo dva 300 SLR Uhlenhaut Coupéa, nazvana u čast cijenjenog glavnog inženjera, Rudolfa Uhlenhauta.

U namjeri da se stvori automobil pogodan za vožnju na redovnim cestama, W196 R grand prix automobil poslužio je kao inspiracija za njegov dizajn. Opremivši ga većim 3,0-litarskim rednim osmercem, automobil je mogao postići impresivne brzine do 180mph.

Šasija 00008/55, drugo vozilo koje proizvodi i redovno koristi Uhlenhaut, uspješno je prodata. Ova transakcija učvršćuje poziciju modela 300 SLR kao jednog od deset najvrednijih predmeta ikada prodatih na aukciji.

Mercedes je najavio da će cjelokupna zarada od prodaje biti usmjerena na stvaranje globalnog ‘Mercedes-Benz fonda’. RM Sotheby’s je dalje pojasnio da će ovaj fond biti posvećen pružanju stipendija za istraživanje i obrazovanje u oblastima nauke o okolišu i dekarbonizacije, posebno namijenjenih mlađoj generaciji.

Ferrari 250 GTO – $70,000,000 (£52,300,000)

U domenu prevelike prodaje automobila, titula najskupljeg Ferrarija ikad kupljenog pripada slavnom Ferrariju 250 GTO. Ovo veličanstveno vozilo koštalo je nevjerojatnih 52 miliona funti u privatnoj transakciji između njemačkog trkača Christiana Glaesela i američkog tajkuna za automobilske komponente Davida MacNeila.

Uz bogato moto sportsko nasljeđe, automobil se može pohvaliti impresivnim rekordom, uključujući pobjednički nastup na Tour de Franceu 1964. i hvalevrijedno četvrto mjesto na Le Mans 24 sata 1963. godine. Njegovu besprijekornu evidenciju da nikada nije bio uključen u nesreću stručnjaci naširoko smatraju ključnim faktorom iza njegove izuzetne vrijednosti.

Ferrari 250 GTO Tipo $51,705,000 (£41,455,000)

Eto, najskuplji Ferrari koji je ikada krasio aukcijski blok – i još jednom, to je 250 GTO. Ovo slavno vozilo nedavno je prodato na aukciji RM Sotheby’sa u New Yorku, iako identitet osobe koja je izdvojila ovu astronomsku sumu ostaje neotkrivena.

Ovaj Ferrari je zaista izuzetan. Proizveden 1962. godine, ovaj GTO Tipo je jedinstveno remek djelo. Samostalan je kao jedini radni model koji je od samog početka bio opremljen 4,0-litarskim motorom, i jedan je od ograničene proizvodnje od samo 34 GTO vozila sa ekskluzivnim Tipo 1962 karoserijom.

Uz bogato i cijenjeno nasljeđe u motosportu, ovo vozilo ima izuzetnu istoriju. Samostalan je kao jedini GTO Tipo 1962 koji je ikada učestvovao u takmičenju Scuderia Ferrari, nastupajući i na renomiranom Le Mansu 24 sata 1962. i na cenjenom šampionatu Sicilije na brdima. Naime, jedan od njegovih prethodnih vlasnika bio je na cijenjenoj poziciji predsjednika u Ferrari klubu Amerike.

Prema New York Timesu, 250 GTO Tipo, iako je postavio aukcijski rekord, nije dostigao početne projekcije ponude RM Sotheby’sa od 60.000.000 dolara. Međutim, prodavac je nesumnjivo postigao zadivljujući povrat ulaganja, kupivši automobil za samo 500.000 dolara 1985. godine, što bi bilo ekvivalentno 1,4 miliona dolara u današnjoj valuti.

Ferrari 250 GTO – $38,115,000 (£30,750,300)

Ne bi trebalo biti neočekivano da većina pojedinaca otkrije da su tri od četiri najskuplja automobila ikada prodana na aukciji Ferrari 250 GTO, iako je ovaj konkretni primjer tek na četvrtom mjestu u ukupnom poretku. Ferrari 250 GTO je stekao neuporedivu reputaciju i auru, uglavnom zbog svojih prethodnih rekordnih rezultata aukcije. Međutim, ono što istinski izdvaja ovaj automobil je njegov izuzetan kvalitet za svoje vrijeme, koji sadrži zapanjujući 3,0-litarski V12 motor, besprijekorno izbalansiranu šasiju i besprijekoran trkački pedigre. Sa ograničenom proizvodnjom od samo 39 jedinica, ovaj specifičan automobil je imao privilegiju da ga vozi Jo Schlesser na trkačkoj stazi.

Ferrari 335 Sport Scaglietti – $35,700,000 (£28,801,940)

Početkom 2016. godine postignuta je značajna prekretnica u svijetu trkaćih automobila na aukciji prodajom Ferrarija iz 1957. godine. Ovo konkretno vozilo srušilo je rekorde postavši najskuplji trkaći automobil ikada prodat na aukciji. Njegov prethodni vlasnik, privatni kolekcionar, njegovao ga je izvanredne četiri decenije, što je samo pojačalo ogromnu intrigu oko njega. Slavna istorija automobila uključivala je vožnju poznatih trkača Peter Collins i Maurice Trintignant u prestižnoj trci Sebring 12 Hours 1957. godine. Osim toga, učestvovao je i na cijenjenoj Mille Miglia, a volan je preuzeo vješti Wolfgang von Trips. Ovakvo izvanredno poreklo neizbežno zahteva previsoku cenu na ovom veoma konkurentnom tržištu.

Mercedes-Benz W196 – $29,600,000 (£23,880,600)

Svoj drugi put na našoj listi pojavljuje se izvanredan Mercedes grand prix automobil, ukrašen ikonom trokrake zvijezde. Ovaj automobil, kojim je pilotirao legendarni Juan Manuel Fangio, izašao je kao pobjednik i na Velikoj nagradi Njemačke i Švicarske 1954. godine. Naročito je držao titulu najskupljeg automobila ikada prodanog na aukciji do njegove prodaje 2013. godine.

Ferrari 290 MM – $28,050,000 (£22,630,100)

Dodatno Ferrarijevo trkačko nasljeđe je uključeno u viši ešalon našeg rangiranja. Konstruirano posebno za Mille Miglia iz 1956. i kojim je pilotirao legendarni Juan Manuel Fangio, ovo vozilo nosi ogroman nivo prestiža i vrijednosti. Sa samo četiri 290-e koja postoje, ovaj model je nastavio da postiže trijumfe na trkačkoj stazi čak i nakon Mille Miglia.

Ferrari 275 GTB/4 S NART Spider – $27,500,000 (£22,186,365)

Tokom 1950-ih i 1960-ih, Sjevernoamerički trkački tim (NART) je aktivno promovirao Ferrari vozila u Sjedinjenim Državama kao sredstvo za povećanje prepoznatljivosti brenda. Pored svojih trkačkih poduhvata, NART je takođe naručivao prilagođene drumske automobile direktno iz fabrike. Ovaj poseban Spider, jedan od samo 10 ikada proizvedenih, ima jedinstvenu privlačnost. Njegova poželjnost je dodatno poboljšana njegovim prethodnim vlasništvom od strane renomiranog glumca Stevea McQueena, koji ga je posebno predstavio u filmu ‘The Thomas Crown Affair’.

Ferrari 275 GTB/C Speciale – $26,400,000 (£21,298,910)

Ferrari 275 je nesumnjivo izvanredno vozilo koje ima značajnu vrijednost na današnjem tržištu. Međutim, GTB/C Speciale varijanta je posebno dizajnirana za trkačke svrhe. Njegova lagana aluminijumska karoserija i fabrički podešen 3,0-litarski V12 motor davali su dodatnih 70 KS, poboljšavajući njegove performanse na stazi. Zanimljivo je da ovaj model nikada nije imao priliku da se takmiči kada je prvi put proizveden, što je dodalo njegovu privlačnost i na kraju podiglo svoju aukcijsku cenu 2014.