Iako izgled Tesla Cybertrucka može odavati utisak vanzemaljskog vozila, njegov dizajn nudi značajnu prednost osim njegovih vizuelno upečatljivih karakteristika: može se pohvaliti izuzetnom aerodinamikom za kamionet.

Sa koeficijentom otpora od 0,34, Cybertruck se pokazao vrlo impresivnim za vozilo svoje veličine, iako malo zaostaje za Rivian R1T koji se može pohvaliti koeficijentom otpora od 0,30.

U poređenju sa drugim električnim pikap kamionima kao što su Ford F-150 Lightning sa Cd od 0,44 i GMC Hummer EV koji dostiže 0,5, Cybertruck se ističe kao superioran učinak.
Ako ste pomno pratili tekuću Tesla Cybertruck sagu, koju pretpostavljam da jeste otkako ste ovdje, bili biste svjesni da se početni koncept Cybertrucka za 2019. godinu razlikuje od konačnog proizvodnog modela koji se trenutno isporučuje kupcima.

Za početak, standardni Cybertruck je neznatno smanjen u veličini za otprilike 5 posto, uz nekoliko primjetnih i manje primjetnih modifikacija na njegovoj vanjštini, uključujući dodavanje velikog brisača vjetrobranskog stakla.

Za one koji su znatiželjni o dodatnim aerodinamičkim modifikacijama koje je Tesla implementirao u ultimativnu verziju Cybertrucka, ovaj video koji je predstavio Wouter Remmerie, cijenjeni stručnjak za računarsku dinamiku fluida i izvršni direktor AirShapera, pruža odgovore koje tražite.

Film se veoma detaljno bavi faktorima koji doprinose manjoj veličini produkcijske varijante u odnosu na koncept iz 2019.

Da bi se stvar detaljno ispitala, važno je ući u prethodnu analizu aerodinamike koncepta. Remmeriejeva procjena koeficijenta otpora od 0,43 podiže znatiželju o Teslinom navodnom smanjenju na 0,34 i metodama korištenim za postizanje takvog rezultata.

Istaknuta i vrlo upečatljiva modifikacija može se primijetiti u obliku zakrivljene prednje maske, koja zamjenjuje tradicionalnu rešetku koja se nalazi na konvencionalnim automobilima. Ovaj inovativni dizajn omogućava glatkiji prolaz zraka prema blatobranima, sprječavajući stvaranje protoka zraka u srednjem dijelu nekadašnjeg ravnog panela i nakon toga minimizirajući aerodinamički otpor. Remmerie dalje objašnjava da ova izmjena efektivno umanjuje pojavu razdvajanja protoka.

Postoji nijansiranija revizija koja se odnosi na prostor između prednjeg branika i gornje prednje ploče, koji je značajno proširen. Ova izmjena ima funkciju usmjeravanja protoka zraka prema otvorima kotača, i sada je u stanju da izvrši ovaj zadatak sa povećanom efikasnošću.

Jedna značajna modifikacija uključuje ugradnju deflektora vazduha postavljenih sa obe strane prednjeg branika, neposredno ispred točkova. Ove komponente efektivno preusmjeravaju protok zraka prema dolje i bočno, sprječavajući direktan kontakt sa gumama.

Dodatno, točkovi su redizajnirani kako bi se bliže uskladili sa karoserijom vozila, dajući prioritet aerodinamičkoj efikasnosti. Slično, još jedan set deflektora zraka smješten je ispred stražnjih kotača, koji služe istoj funkciji.