Tokom skoro sto godina, automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem prošao je niz transformativnih napretka koji su na kraju rezultirali stvaranjem revolucionarnog i prostranog prvog Dodge karavana.

U izuzetno kratkom periodu od samo deset godina, električna vozila su napravila značajan napredak u pružanju udobnog transporta za velike grupe pojedinaca. Iako je Kia EV9 klasifikovan kao troredni SUV, a ne kao potpuno električni monovolumen, potražnja za monovolumenima je znatno smanjena. Kako se tržište pomjerilo ka trorednim SUV-ovima, Kijin inovativni EV9 koristi prednosti tehnologije električnih vozila kako bi se istaknuo u području prijevoza putnika.

 

EV9, namjenski izgrađena električna platforma, dijeli svoju E-GMP osnovu sa Hyundai Ioniq 5 i 6, kao i EV6. Za razliku od tradicionalnih vozila, EV9 ne mora da ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pogonsko vratilo ili izduvni sistem, što omogućava Kii da optimizuje položaj točkova. Uprkos tome što ima slične ukupne dužine kao i drugi Kijini terenci u tri reda, EV9 ima međuosovinsko rastojanje od 122,0 inča, koje je 7,8 inča duže, što rezultira poboljšanom dostupnošću trećem redu. Uz to, EV9 ima praktičan deo koji se nalazi ispod haube i pokazuje hrabar, mišićav stav i elegantan dizajn.

 

Sa uvođenjem 800-voltne električne arhitekture, potencijal za izuzetno brzo DC punjenje postaje stvarnost. Osim toga, dostupne su dvije opcije baterija, od kojih se najveća može pohvaliti impresivnim kapacitetom od 99,8 kWh. Nadalje, kupci imaju izbor između pogona na stražnje ili sve kotače, što je funkcija koja nije bila dostupna ni na karavanskoj varijanti do njene druge iteracije.

Upotreba baterijsko-električnog pogona služi kao izvanredan ekvilajzer za brendove, što je činjenica koja Kiji donosi mnogo više zadovoljstva nego za Mercedes EQS450 SUV, kaže Ezra Dyer.

Kia je zaista briljirala u dizajnu kabine za EV9, posebno se pobrinuvši za njegovu ulogu prostranog porodičnog vozila. Unutrašnjost nudi dovoljno prostora i, u luksuznijim nivoima opreme, obilje pogodnosti. Povišen položaj za vožnju pruža odličnu vidljivost ispred, dok je 12,3-inčni infotainment ekran osjetljiv na dodir jednostavan za korištenje i intuitivan. Fizički prekidači za grijanje i ventilaciju su također zgodno postavljeni i jednostavni za korištenje. Drugi red sedišta nudi izdašan prostor, a čak i treći red može udobno da primi odrasle osobe, sve dok se oni u srednjem redu suzdržavaju od potpuno nagnutih kapitenskih stolica koje dolaze s laganim GT-Lineom za dugi domet, zemlju i domet opcije trim.

 

Dostupne su dvije opcije za osnovni EV9 sa pogonom na stražnje kotače: jedna s motorom od 215 konjskih snaga i standardnom baterijom od 76,1 kWh, te druga varijanta dugog dometa s većom baterijom. Varijanta dugog dometa žrtvuje nešto snage, pada na 201 konj, ali dobija impresivan EPA domet od 304 milje, u poređenju sa standardnom varijantom od 230 milja. Model sa pogonom na sve točkove, koji dolazi sa većom baterijom, može da se pohvali maksimalnom snagom od 379 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 516 funt-stopa. Tokom našeg testa, GT-Line, opremljen pogonom na sve točkove, postigao je domet od 240 milja pri brzini od 75 mph, što je blizu EPA proceni od 270 milja.

 

Brzina kojom se odvija proces punjenja je prilično izuzetna. Koristeći 350 kW DC punjač, ​​primijetili smo kako GT-Line vozilo postiže dodatnih 100 milja dometa za samo 13 minuta. Nadalje, nivo napunjenosti baterije je porastao sa 10 na 90 posto u roku od 37 minuta. Iako možda nije tako ekspeditivno kao kratko i užurbano punjenje gorivom, ovo znači da odmor dovoljno dugog trajanja za porodicu može pružiti dovoljan domet da stigne do sljedećeg odredišta.

Iako EV9 možda nije lagan, bez napora se nosi sa svojom značajnom masom. Verzija GT-Line je prevrnula vagu na nevjerojatnih 5.839 funti, značajnih 1.300 funti teža od Telluridea sa pogonom na sve kotače. Ova težina postaje očigledna kada se EV9 manevrira, ali dobro podešeno ogibljenje održava savršenu ravnotežu između kontrole i udobnosti na većini izazovnih 10 najboljih testnih krugova. Samo na najgrubljim dionicama EV9 je iskusio potrese preko većih neravnina pri većim brzinama. Zanimljivo je da se EV9 GT-Line može pohvaliti impresivnim ubrzanjem, ubrzanjem od 0 do 60 mph za samo 4,5 sekunde, što je nevjerovatnih 2,2 sekunde brže od Telluridea od 291 KS. Onima koji su dovoljno hrabri da pokušaju ponoviti ovaj podvig sa potpuno napunjenim vozilom može biti teško da razlikuju zvukove terora i uzbuđenja.

 

EV9 je na čelu tranzicije električnih vozila od novosti do uobičajenih. Demografija kupaca električnih vozila je također evoluirala, mijenjajući se od entuzijasta koji u svakom razgovoru s ponosom proglašavaju električnu prirodu svojih automobila, svakodnevnim pojedincima koji daju prioritet praktičnim razmatranjima, kao što je koordinacija prevoza za petočlanu porodicu do treninga softballa. Stiglo je vrijeme za EV9.