Od svog predstavljanja 2000. godine, Hyundai Santa Fe je evoluirao od skromnog kompaktnog vozila do respektabilnog SUV-a srednje veličine.

Međutim, nikada se nije istinski izdvojio iz gomile. Sve se to mijenja sa redizajniranjem Santa Fea 2024. godine, jer je doživio potpunu reviziju. Promjene napravljene na ovom novom Santa Feu su toliko značajne da bi se moglo tvrditi da je mogao biti objavljen kao potpuno zaseban model, uz Hyundaijev popularni troredni Palisade.

Hyundai Santa Fe iz 2024. pokazuje značajan odmak u pogledu dizajna u poređenju sa svojim prethodnim modelima, pa čak i za Hyundai kao brend. Njegov kockasti i ugaoni stil daje mu poseban izgled. Prednje osvjetljenje prikazuje H motiv koji ostaje vidljiv i prepoznatljiv tokom dana i noći, nalik na Ford Flex sljedeće generacije. Međutim, stražnji pogled možda neće biti tako privlačan, jer nisko postavljena zadnja svjetla doprinose neprivlačnoj vizualnoj težini.

Najnovija iteracija Santa Fea može se pohvaliti povećanom dužinom od 1,8 inča u odnosu na prethodni model, ali najznačajnija ažuriranja mogu se naći u njegovoj prostranoj unutrašnjosti. Ovaj troredni SUV sada može udobno da primi šest ili sedam putnika, što je primetna nadogradnja u odnosu na prethodni kapacitet od pet. Kao što se i očekivalo, dizajn enterijera je takođe doživeo moderan remont, uključujući nove karakteristike koje daju dodatni dodir revitalizacije.

 

Nakon probne vožnje Santa Fea u Koreji, ostali smo sa pozitivnim utiscima obe varijacije. Pokreće ove modele 2,5-litarski redni četvorokrevetni motor sa turbo punjenjem, koji može biti uparen sa sistemom pogona na prednje ili na sve točkove. Dodatno, Santa Fe Hybrid, koji bi trebao biti pušten u prodaju u narednim mjesecima, može se pohvaliti kombinacijom 1,6-litarskog inline-4 motora i AC motora, što rezultira impresivnom snagom od 232 konjske snage i 271 funta-stopa obrtnog momenta. Ova hibridna varijanta koristi šestostepeni automatski menjač i raspoređuje snagu na sva četiri točka.

Iako Santa Fe možda nije posebno impresivan, ima dovoljno snage. Motori rade tiho dok ne pritisnete pedalu, u kom trenutku emituju oštre zvukove motora, uobičajenu karakteristiku redni-četvoro motora. Vozila sa korejskim specifikacijama koja smo testirali dizajnirana su za optimalnu udobnost na autoputu, efikasno izglađujući manje nedostatke na kolovozu i rukovanje valovima puta uz minimalne smetnje. Očekujemo da će američke verzije imati nešto čvršću melodiju ovjesa. Mogućnosti upravljanja su više nego zadovoljavajuće za većinu vozača i ulijevaju povjerenje prilikom navigacije u krivinama. Za one koji uživaju u off-road vožnji, XRT model će biti opremljen 30-inčnim gumama za sve terene i nuditi dodatnih 1,5 inča klirensa od tla.

Kada je riječ o iskustvu vožnje Santa Fea, nema puno o čemu treba raspravljati – a to je zapravo pozitivan atribut za troredni SUV. Većina kupaca u ovoj posebnoj kategoriji ne traži sportsku ili uzbudljivu vožnju; umjesto toga daju prednost udobnosti i funkcionalnosti. Dakle, ono što je zaista važno je šta se nalazi u vozilu.

Novi Santa Fe impresionira svojim izdašnim prostorom sprijeda, istovremeno pružajući odličnu vidljivost prema van. U unutrašnjosti kabine primjetno je poboljšanje materijala, stvarajući mnogo ljepšu atmosferu. Središnja konzola je redizajnirana kako bi bila čista i bez pretrpanih dugmadi. Hyundai je zaslužan za volan, koji liči na one koji se nalaze u Land Roversima, ali se i dalje neprimjetno uklapa u kokpit. Jedna istaknuta karakteristika je jedan komad zakrivljenog stakla koji sadrži dva ekrana od 12,3 inča – jedan za kontrolnu tablu i drugi za infotainment sistem. Iznad ovoga nalazi se središnji nosač s odvojenim kontrolama klime, kao i ladica s dvostrukim bežičnim punjačima za telefon i prostranim držačima za čaše.

 

Prednji i stražnji preklopni centar središnjeg naslona za ruke omogućavaju pristup i putnicima na prednjim i zadnjim sjedištima, iako je za otvaranje zasun potrebno malo napora. Pored toga, postoji velika kanta koja se nalazi ispod konzole, zajedno sa dva pretinca za rukavice. Osim toga, gornja kutija nudi opciju UVC-sterilizirajućeg svjetla, što potvrđuje svoju sposobnost dezinfekcije ličnih stvari kao što su telefoni i naočare.

Kapetanske stolice u drugom redu, koje su pristupačne, nude nivo udobnosti i prilagođavanja koji je skoro jednak prednjim sedištima. Iako je prostor za noge zadovoljavajući, možda se ne smatra previše prostranim. Povišen raspored sjedišta, koji podsjeća na stadion, pruža odličnu vidljivost ispred, što može biti posebno korisno za pojedince koji imaju tendenciju da iskuse mučninu kretanja. Međutim, postoji jedan značajan previd – nepostojanje nezavisnih kontrola zadnje klime. Trenutno, jedina dostupna opcija je regulacija brzine ventilatora za one pozadi sa prednje konzole.

 

Da biste došli do trećeg reda, najpogodnije je navigirati kroz razmak između kapetanskih stolica u drugom redu. Međutim, ovo može biti snažno stezanje kada se srednje sjedište pomjeri i nagne naprijed. Dizajn četvrtastog oblika Santa Fea pruža dovoljno prostora za glavu za odrasle, iako će u nekim slučajevima putnici u drugom redu možda morati da prilagode svoj položaj sedenja kako bi se prilagodili onima u trećem redu. Važno je napomenuti da Hybrid verzija neznatno smanjuje prostor za noge u drugom redu za otprilike pola inča.

Iako nije tako prostrana kao veći Palisade, kabina Santa Fea i dalje nudi snažnu opciju za kupce kojima je potrebna samo povremena upotreba trećeg reda. Sa kapacitetom od 41 kubna stopa tereta iza drugog reda, Santa Fe pruža impresivno povećanje od pet kubnih stopa u odnosu na prethodne modele. Dodatno, krovni nosač je sposoban da primi razne korisne podloge, a postoji čak i skriveni držač za ruke koji se nalazi iza prozora zadnjih vrata, koji olakšava pristup krovnom nosaču pomažući pri penjanju na zadnji točak.

 

Hyundai Santa Fe iz 2024. dokazao se kao vodeći među manjim SUV-ovima sa 3 reda, nadmašujući konkurente poput Kia Sorento, Mitsubishi Outlander i Volkswagen Tiguan. Postiže savršenu ravnotežu između srednje veličine u dva reda i veće klase SUV-a srednje veličine u tri reda, kojom trenutno dominiraju Kia Telluride, Palisade i nova Honda Pilot. Iako detalji o cijenama tek treba biti objavljeni, očekuje se da će Santa Fe ponuditi pristupačniju opciju u odnosu na veći Telluride. Osim svog zadivljujućeg izgleda, Santa Fe se zaista ističe u svakom pogledu.