Futuristički izgled Tesla Cybertruck-a iz 2024. sugerira vanzemaljsko porijeklo, a ipak ima potencijal da parira najprodavanijim kamionetima na tržištu

Sa robusnom karoserijom od nerđajućeg čelika sa oštrim ivicama, ovaj električni kamion odiše aurom nepobedivosti, navodno čak nudi zaštitu od metka. Za model iz 2024. Tesla kombinuje dvije opreme: AWD varijantu opremljenu sa dva motora od 600 KS i snažniji model Cyberbeast sa tri motora sa nevjerovatnih 845 KS. Osim toga, očekuje se da Cybertruck sa pogonom na stražnje kotače i jednim motorom debituje 2025. Tesla tvrdi da Cybertruck može bez napora vući do 11.000 funti i putovati do 340 milja s jednim punjenjem. Štaviše, kada je povezan na Tesla Supercharger, EV kamion navodno može postići impresivnih 128 do 136 milja dometa za samo 15 minuta.

Koji novi razvoj događaja možemo očekivati ​​2024. godine?
U pokušaju da diverzificira svoju ponudu, Tesla se upušta u carstvo jednog od najomiljenijih tipova vozila u Sjedinjenim Državama – kamiona. Ipak, od samog početka će se suočiti sa oštrom konkurencijom od strane Ford F-150 Lightning, GMC Hummer EV i Rivian R1T. Osim toga, Chevrolet bi trebao predstaviti električni Silverado, dok se Ram 1500 REV približava svom debiju u proizvodnom procesu.

 

Određivanje najbolje opcije za kupovinu može biti izazovan zadatak kada se uzme u obzir različite dostupne cijene.
AWD
Približno 81.000 dolara (procijenjeno)
Cyberbeast
Procijenjeni iznos: 101.000 dolara

 

Sa izuzetkom nadolazećeg Cybertrucka sa pogonom na stražnje kotače, koji bi trebao biti predstavljen sljedeće godine po cijeni od približno 62.000 dolara, trenutna linija se sastoji isključivo od AWD i Cyberbeast modela. Za sada, konkretne informacije o dostupnim opcijama ostaju neotkrivene, što znači da će odluka između njih na kraju biti određena obimom nečijih finansijskih sredstava.

 

Snaga i performanse EV motora
U dogledno vrijeme, Cybertruck će kupcima predstaviti tri različite opcije pogona. U početku, nakon puštanja u prodaju, pojedinci će imati izbor između modela sa dva ili tri motora koji nude pogon na sva četiri točka. Međutim, u 2025. modelskoj godini biće dostupan i model sa pogonom na zadnje točkove opremljen jednim motorom. Za AWD Cybertruck, koji se može pohvaliti impresivnih 600 konjskih snaga, kaže se da postiže izvanredno ubrzanje od 0-60 mph za samo 3,9 otkucaja, dostižući maksimalnu brzinu od 112 mph. Za one koji traže vrhunske performanse, Cyberbeast je idealan izbor, sa trijumviratom motora koji zajedno stvaraju zapanjujućih 845 konja. Tesla s ponosom tvrdi da će ova konfiguracija pomaknuti kamion iz mjesta do 60 mph za nevjerovatnih 2,6 sekundi (!), uz maksimalnu brzinu od 130 mph. Svaki Cybertruck opremljen je prilagodljivim sistemom zračnog ovjesa, koji omogućava prilagođavanje visine vozila u pokretu, pružajući impresivnih 17 inča klirensa od tla. U kombinaciji sa svojim pristupnim uglom od 35 stepeni i uglom odlaska od 28 stepeni, Tesla pickup ima potencijal da se uspostavi kao zaista zastrašujuća terenska elektrana.

 

Nosivost i vuča
Maksimalni kapacitet vuče Cybertrucksa opremljenih sa dva ili tri motora je 11.000 funti, dok nadolazeći jednomotorni model ima ograničenje od 7.500 funti. Uz to, svaki Cybertruck može povući 2.500 funti u svom kompozitnom teretnom krevetu, dimenzija šest sa četiri stope.

Trajanje baterije, punjenje i domet
Iako Tesla nije službeno otkrila veličinu baterija za Cybertruck, procijenili smo da je oko 122,4 kWh na osnovu podataka prikupljenih od EPA. Prema Tesli, AWD model može preći dodatnih 136 milja za samo 15 minuta kada je povezan sa kompresorom, dok Cyberbeast može dodati 128 milja u istom vremenskom okviru. Domet vožnje električnog kamiona varira u zavisnosti od broja motora, a Tesla procjenjuje da AWD verzije mogu preći do 340 milja po jednom punjenju, a Cyberbeast do 320 milja.

Međutim, ove brojke se mogu značajno povećati na preko 440 odnosno 470 milja, ako je opciona baterija za proširenje dometa ugrađena u teretni prostor kamiona. Kada RWD Cybertruck postane dostupan, očekuje se da će imati domet od približno 250 milja.

Udobnost, unutrašnjost i teret
Kada pojedinci koji su vjerovali da je unutrašnjost Tesla Modela 3 bila jednostavna, pogledaju strogu kabinu Cybertrucka, nesumnjivo će doživjeti isti utisak. Dok brojne standardne karakteristike i opcije tek treba da budu otkrivene, početne slike prikazuju kontrolnu tablu koja podseća na kolekciju panela, sa istaknutim jednim velikim ekranom osetljivim na dodir koji zauzima centralno mesto. Uz to, Cybertruck ima kapacitet da primi do šest osoba, a njegov teretni krevet pruža izdašnu zapreminu od 121 kubnih stopa. Posebno, opremljen je izvanrednim kliznim vratima prtljažnika koji su praktični služi kao utovarna rampa i za četvorotočkaše i za motocikle.

Spoj informacija i zabave, kao i mogućnost da ostanete povezani.
Kontrolna tabla svakog Cybertrucka opremljena je prostranim ekranom osetljivim na dodir od 18,5 inča, horizontalno postavljenim u sredini. Pored toga, putnici na zadnjim sedištima mogu uživati ​​u 9,4-inčnom ekranu osetljivom na dodir koji se nalazi na zadnjoj strani centralne konzole. Iako specifični detalji u vezi sa infotainment i funkcijama povezivanja ostaju neotkriveni, velika je verovatnoća da će oni veoma ličiti na ponude koje se nalaze u postojećoj Teslinoj liniji vozila.

 

Funkcije vezane za sigurnost i pomoć za vozače.
Očekuje se da će Teslina funkcija autopilot bez ruku, koja je bila predmet kontroverzi, biti uključena u svaki Cybertruck. Osim toga, očekuje se da će biti ponuđene razne druge tehnologije pomoći vozaču. Da biste pristupili rezultatima cybertruck testova sudara, posjetite web stranice Nacionalne uprave za sigurnost saobraćaja na autoputu (NHTSA) i Instituta za osiguranje za sigurnost na cestama (IIHS).

 

Pokriće za garanciju i održavanje
Iako Tesla nudi sveobuhvatnu garanciju za svoje trenutne modele, važno je napomenuti da ova garancija ne pokriva nikakve troškove vezane za održavanje.

Trajanje pokrivenosti ograničenom garancijom je četiri godine ili 50.000 milja.
Garancija za pogonski sklop se produžava na osam godina ili na ukupnu kilometražu od 150.000 milja.
Pokrivenost komponenti baterija proteže se u trajanju od osam godina ili na udaljenosti od 150.000 milja.
Nedostaje besplatno planirano održavanje.