Oglasi - Advertisement

U svjetlu priliva pristupačnih električnih vozila kineskih proizvođača na europsko tržište, tradicionalni proizvođači automobila moraju ubrzati stvaranje i promociju električnih modela koji su dostupni širokom spektru potrošača.

Da bismo to postigli, kao što se često dešavalo u prethodnim slučajevima, okrećemo se saradnji i partnerstvu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Nedavne glasine koje je objavio njemački list Handelsblatt sugeriraju da Renault i Volkswagen razgovaraju o suradnji u kojoj bi kombinirali svoju stručnost i resurse kako bi razvili električna vozila koja su dostupna široj publici. Ovo je u skladu sa zajedničkom vizijom obje kompanije da iskoriste svoje tehnologije i komponente kako bi stvorili automobile na baterije za široke mase.

Trenutno su u toku pregovori između dvije kompanije, u ranoj fazi, s ciljem uvođenja impresivne flote pristupačnih električnih vozila. Istražuje se mogućnost zajedničke platforme koja bi omogućila objema kompanijama da brzo plasiraju na tržište električne automobile po cijeni od 20.000 eura ili čak niže, posebno u svojim osnovnim modelima.
U slučaju da se postigne dogovor, Renault i Volkswagen imaju potencijal da proizvedu ukupno oko 200.000 do 250.000 vozila.

 

Iako je istina da Volkswagen ID.2 i Renault 5 ne bi bili direktan rezultat ove saradnje, spekuliše se da su druga vozila, uključujući električni automobil po cijeni od 20.000 eura, koji je Volkswagen nedavno objavio bez dodatnih informacija, i konceptna verzija Renault Twinga, potencijalno bi mogla biti inicijalna ponuda ove nove alijanse.

Rezultati ovih napora će biti vidljivi za nekoliko godina. Predviđeno izdavanje proizvoda je 2025. ili najkasnije 2026. Predstavnik Renaulta, priznajući pregovore koji su u toku, naglasio je da u ovom trenutku nisu postignuti nikakvi dogovori, navodeći: “Trenutno smo uključeni u razgovore, ali ništa nije definitivno riješeno.” U međuvremenu, Volkswagen je odlučio da se u ovoj fazi suzdrži od komentara o ovom pitanju.

Oglasi - Advertisement