Ministarka zdravlja, neurohirurg prof. dr Danica Grujičić, podelila je svoju životnu priču s novinarkom Jelenom S. Spasić. Rođena u Užicu 1959., Danica je odrasla u fenomenalnom detinjstvu, deleći dvosoban stan s roditeljima i prabakom. Osim lepih uspomena na trgu i sankanju, ističe majčino vaspitanje da voli oba dela porodice.

 

Preseljenje u Beograd i odlazak u OŠ “Aleksa Šantić” obeležavaju njen tinejdžerski period. Danica je pokazala rani interes za medicinu i, nakon šest godina u Užicu, preselila se u Beograd kako bi započela studije medicine. Inspiraciju za izbor karijere pronašla je u fascinaciji mozgom, koji je nazvala “vasionom u malom”.

 

 

Nakon završetka fakulteta, Danica je postala neurohirurg, a njena strast prema poslu odvela ju je do titule redovnog profesora. Kroz svoje uspehe i izazove u medicinskoj karijeri, istakla je svoju ambiciju i neustrašivost u postizanju ciljeva.Životna priča obuhvata i period njenog braka s Dušanom Spasićem, razvod nakon četiri meseca i opredeljenje da se posveti neurohirurgiji umesto porodici. Iznosi svoj jedini žal – što nije imala decu, ali ističe kako je možda tako i bolje, uz kritiku savremenog odnosa prema deci.Danica se osvrće i na svoje političko angažovanje, kratko članstvo u Demokratskoj stranci, te svoj ulazak u Srpsku naprednu stranku i imenovanje za ministarku zdravlja. Kroz razgovor, ministarka deli svoje stavove o zdravstvenom sistemu i reformama koje planira sprovesti.

 

 

Danica naglašava svoja razmišljanjima o nasleđu koje će ostaviti – pamtiće je kao  dobrog čoveka, a njeni bližnji će čuvati uspomenu na nju. Ovaj izuzetan portret otkriva život i stavove jedne od najistaknutijih ličnosti u oblasti medicine i politike u Srbiji.