Zeleni čaj je globalno poznat favorit, i to s dobrim razlogom. Ovo malo čudo u šoljici podržano je brojnim naučnim studijama, koje potvrđuju njegove zdravstvene prednosti. Rašireno je vjerovanje da je uključivanje zelenog čaja u vašu rutinu odlična preventivna mjera protiv raznih bolesti. Za početak, opsežno istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu nedvosmisleno pokazuje izuzetne kognitivne prednosti zelenog čaja.

 

 

 

Zapravo, studija otkriva da zeleni čaj ima izrazito pozitivan utjecaj na naše svakodnevno radno pamćenje. Učesnicima eksperimenta dnevno je davano gazirano piće sa 27,5 grama ekstrakta zelenog čaja, što je rezultiralo značajno pojačanom moždanom aktivnošću u regijama odgovornim za radnu memoriju.

 

 

 

 

Ova poboljšana povezanost uočena u prednjem i parijetalnom režnju mozga, koji su ključni za učenje, procese pamćenja i donošenje odluka, dodatno učvršćuje neosporne prednosti konzumiranja zelenog čaja.  Naučno je dokazano da teanin prisutan u zelenom čaju ima umirujući efekat i efikasno ublažava stres. Zeleni čaj je nedvosmisleno dokazano efikasan u borbi protiv zubobolje zbog svojih moćnih antibakterijskih svojstava. U slučajevima tegoba u usnoj šupljini, preporučljivo je isprati usnu šupljinu šoljicom ovog izuzetnog napitka. Iako treba napomenuti da nije trajni lijek, služi kao privremeno rješenje za ublažavanje bolova.

 

 

 

Nadalje, kada se konzumira topao dva puta dnevno, zeleni čaj djeluje i kao izuzetan analgetik kod tegoba u zglobovima. Zeleni čaj je izuzetna metoda za hidrataciju. Zamijenivši predloženi unos od osam čaša vode zelenim čajem, vaše ćelije će ostati okrepljene i živahne. Osim toga, jača imunološki sistem i štiti od virusnih i bakterijskih infekcija zbog sadržaja katehina, koji djeluje kao zaštita od bolesti i poznat je po svojim izvanrednim svojstvima prevencije raka. Osim toga, EGCG koji se nalazi u zelenom čaju pomaže u gubitku težine i ima protuupalne prednosti. Za optimalne rezultate preporučuje se konzumacija zelenog čaja uz hranu koja ima i protuupalna svojstva.