Svako jutro uzmite ovu mješavinu i pratite što se događa…

Ljekovita svojstva bijelog luka poznata su od davnina, a sada su i potvrđena. Evo kako su narodi kroz povijest koristili bijeli luk i kako ga danas možemo koristiti za liječenje. Tradicionalna medicina prepoznaje bijeli luk kao vrlo učinkovito sredstvo u liječenju mnogih bolesti. Još su stari Egipćani svojim robovima davali bijeli luk kako bi ih održali u dobroj kondiciji, a u Japanu je korišten protiv poznate bolesti beriberi.

Tijekom povijesti, bijeli luk je bio ključna namirnica i lijek protiv mnogih bolesti u vremenima rata, gladi i nemaštine. Crni hljeb, bijeli luk i kiselo mlijeko osnovne su namirnice stogodišnjaka s Kavkaza. Moderna istraživanja također pokazuju da bijeli luk igra značajnu ulogu u borbi protiv kolesterola i visokog krvnog tlaka. Danas su u apotekama širom svijeta dostupni brojni biljni pripravci na bazi bijelog luka koji se koriste kao pomoćna ljekovita i preventivna sredstva. Narodna medicina također visoko cijeni ovu biljku, koja se često nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lijekova.

Prof. dr Branislav Mihajlović iz Instituta za prirodne nauke govori o ljekovitim svojstvima bijelog luka: “Bijeli luk snižava krvni pritisak i razinu kolesterola u krvi. Osim toga, dokazani je antibiotik, često se koristi za suzbijanje prehlade i gripe, a djeluje i preventivno protiv ovih bolesti. Redovito konzumiranje bijelog luka smanjuje rizik od raka, pojačava imunitet i proizvodnju antitijela u organizmu. Štiti krvne žile i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara”, kaže prof. dr Mihajlović.

Zanimljivo je da bijeli luk može ukloniti umor, napetost, uznemirenost i poboljšati raspoloženje, zahvaljujući selenu, mineralu prisutnom u ovoj biljci. Također djeluje protiv crijevnih parazita, pa osobe koje redovito konzumiraju bijeli luk rijetko obolijevaju od njih.

Najmoćniji prirodni lijek – med i bijeli luk:

Sastojci:

  • 350 grama domaćeg meda
  • 12 čenova bijelog luka
  • Manja tegla s poklopcem

Priprema:
Očistite bijeli luk i sitno ga isjeckajte. Izručite sav med u teglu, zatim dodajte sjeckani bijeli luk, promiješajte i zatvorite. Teglu ostavite na tamnom mjestu najmanje tjedan dana, nakon čega je ovaj prirodni lijek spreman za konzumiranje.

Primjena:
Uzimajte jednu žlicu ove mješavine svako jutro na prazan stomak. Ova mješavina će okrijepiti vaš organizam i pružiti mu dovoljno energije. Pomaže u jačanju imuniteta, a ukoliko ste već prehlađeni, skratit će vrijeme oporavka.

Dr. Mihajlović dalje objašnjava gdje sve bijeli luk može biti od pomoći: “Svježi bijeli luk uspješno liječi lambriju za nekoliko dana. Također je učinkovit protiv gljivičnih infekcija. Kada se koristi u malim količinama kao dodatak jelima koja izazivaju gasove, poput pasulja i graška, smanjuje nadimanje. Poznat je i kao antioksidans, usporava proces starenja i štiti od mnogih kroničnih bolesti poput katarakte, bronhitisa i Parkinsonove bolesti”.

Zanimljivo je da bebe tijekom dojenja konzumiraju više mlijeka ako je majka malo prije dojenja jela bijeli luk. Pozitivna strana je i to što ova namirnica neće izazvati dodatne grčeve kod beba.

Prof. dr Branislav Mihajlović potvrđuje učinkovitost bijelog luka protiv prehlade i gripe: “Na početku gripe ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva čena bijelog luka jer on učinkovito ubija viruse, bakterije i gljivice, što može spriječiti daljnji razvoj bolesti. Ako bolest ipak nastupi, bijeli luk pomaže kao snažan antibiotik. Olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi”.

Za kraj, bijeli luk ima ljekovita svojstva u svježem i kuhanom obliku. U svježem obliku djeluje kao zaštita od virusa, gljivica i bakterija, dok u kuhanom obliku najbolje štiti krvne žile, sprječava infarkt i trombozu. Stoga, ne dopustite da vas miris odvrati od konzumacije ove nevjerojatno korisne namirnice.