Hurme, poznate i kao datulje, bogate su nevjerojatnim nutritivnim sastojcima kao što su bakar, kalij, mangan, vlakna, magnezij i vitamin B6. Osim ovih sastojaka, hurme sadrže gotovo sve vitamine potrebne za zdravlje.

 

Poboljšanje probavnog sistema
Jedan od najvećih benefita konzumacije hurmi je poboljšanje probavnog sistema. Ako imate problema sa probavom ili patite od čestih zatvora, hurme mogu biti idealno rješenje. Nutricionisti često preporučuju hurme za poboljšanje probave i kao prirodni lijek za probleme poput hemoroida. Hurme su bogate vlaknima koja potiču redovito pražnjenje crijeva i olakšavaju probavu.

Ublažavanje bolova i upala
Hurme su bogate magnezijem, mineralom koji je poznat po svojim antiupalnim svojstvima. Redovita konzumacija hurmi može pomoći u ublažavanju bolova i otoka, kao i smanjenju upala arterija. Ovo smanjuje rizik od srčanih bolesti i artritisa. Magnezij također igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, što dodatno doprinosi zdravlju srca.

Hurme u trudnoći
Studije su pokazale da konzumacija hurmi može imati pozitivne učinke na trudnoću. Prema jednom istraživanju koje je obuhvatilo 69 žena, one koje su redovito konzumirale hurme imale su manje bolova tijekom porođaja. Hurme mogu pomoći u smanjenju potrebe za induciranim porođajem i ubrzati proces dilatacije.

Snižavanje krvnog pritiska i rizika od moždanog udara
Hurme su bogate magnezijem, koji je ključan za regulaciju krvnog pritiska. Visok sadržaj kalija u hurmama također pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka, što smanjuje rizik od hipertenzije i povezanih srčanih bolesti. Redovita konzumacija hurmi može pomoći u prevenciji moždanog udara zbog njihovog visokog sadržaja kalija.

Hurme kao superhrana za srce

Hurme su prava superhrana kada je riječ o zdravlju srca. Njihovi zdravstveni benefiti su široki, a evo najvažnijih:

Prebogate željezom:
Hurme su izvrstan izvor željeza, što ih čini idealnim za trudnice, djecu i osobe koje pate od anemije.

Sprečavanje dijareje:
Hurme su bogate kalijem koji olakšava rad crijeva i potiče razvoj dobrih bakterija.

Liječenje zatvora:
Osim što sprečavaju dijareju, hurme također pomažu u rješavanju problema sa zatvorom zbog visokog sadržaja vlakana.

Čuvanje vitke linije:
Hurme mogu pomoći u sprječavanju gomilanja masnih naslaga ako se jedu na prazan stomak. Ipak, treba ih konzumirati umjereno zbog visokog sadržaja šećera.

Regulacija holesterola:
Hurme stabiliziraju nivo lošeg holesterola, čiste krvne sudove i sprječavaju formiranje ugrušaka.

Jačanje srca:
Redovita konzumacija hurmi može spriječiti aterosklerozu, glavnog uzročnika srčanog udara.

Regulacija krvnog pritiska:
Hurme ne sadrže natrij, a bogate su kalijem i magnezijem, što je idealno za osobe s hipertenzijom.

Prevencija moždanog udara:
Kalij sadržan u hurmama može smanjiti rizik od moždanog udara ako se redovito konzumiraju.

Priprema domaćeg soka od hurmi
Izrada domaćeg soka od hurmi je jednostavna i nema potrebe za posebnim sokovnikom. Dobro operite hurme, uklonite koštice i jezgru te ih izrežite na četvrtine. Stavite ih u lonac i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta dok ne omekšaju. Nakon toga ih protisnite kroz mlin za hranu, sito ili pasirku kako biste potpuno odvojili sok od pulpe. Dodajte začine po želji i dovedite sok do vrenja kako biste povezali arome.

Zaključak
Hurme su ne samo ukusna, već i izuzetno zdrava namirnica koja može poboljšati vaše zdravlje na mnogo načina. Redovita konzumacija hurmi može pomoći u održavanju zdrave probave, ublažavanju bolova, jačanju srca i regulaciji krvnog pritiska. Ova superhrana također pomaže u prevenciji moždanog udara i pruža mnoge druge zdravstvene benefite.