Da li kafa izaziva salo na stomaku? Nutricionisti otkrivaju šta se dešava u organizmu
Mnogi ljudi koji pokušavaju da smršaju često započinju dan samo kafom ili čajem, verujući da će im to pomoći u njihovoj borbi sa kilogramima. Nutricionisti, međutim, savetuju da se doručak ne preskače, iako ponekad jednostavno nemamo dovoljno vremena za njega. Postoji jedna greška vezana za konzumiranje kafe koja može dovesti do nagomilavanja sala oko stomaka, a nije povezana sa količinom šećera koju dodajemo u kafu, iako je dodavanje šećera generalno loša ideja.

Dijetetičarka Viktorija Koljaneze objašnjava da je glavni “krivac” za ovo efekat koji kofein ima na naš organizam. “Jedna šolja kafe ili čaja ujutru može nam pružiti potrebnu dozu energije i pomoći da se razbudimo. Međutim, konzumiranje prevelike količine kofeina rano ujutru može podići nivo hormona kortizola, koji je povezan sa osećajem stresa,” ističe ona.

Kortizol je hormon stresa koji naše telo luči kao odgovor na različite stresore. Kada su nivoi kortizola povišeni tokom dužeg vremenskog perioda, telo dobija signal da je vreme da počne sa skladištenjem energije, što se manifestuje taloženjem masnih ćelija, naročito oko stomaka. Ovo je prirodan odgovor organizma na stres, koji je evolutivno povezan sa preživljavanjem.

Koljaneze savetuje da se ne konzumira više od jedne šolje kafe ujutru. “Pokušajte da ograničite unos kafe na jednu šolju ujutru, a zatim pređite na napitke sa manje kofeina, kao što su biljni čajevi,” preporučuje ona.

Osim ograničavanja unosa kafe, važno je i da se vodi računa o ukupnom unosu kofeina tokom dana. Prekomerna konzumacija kofeina može dovesti do poremećaja spavanja, anksioznosti i drugih zdravstvenih problema. Stoga je važno pronaći balans i biti svestan kako kofein utiče na naše telo.

Još jedan faktor koji doprinosi nakupljanju sala na stomaku jeste način na koji se nosimo sa stresom. Hronični stres može dovesti do emocionalnog prejedanja i žudnje za nezdravom hranom, što dodatno doprinosi povećanju telesne mase. Redovno vežbanje, meditacija i druge tehnike opuštanja mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa i održavanju zdrave telesne težine.

Pored toga, važno je obratiti pažnju na celokupnu ishranu i unositi uravnotežene obroke bogate hranljivim materijama. Konzumiranje hrane bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima može pomoći u održavanju stabilnog nivoa energije i smanjenju žudnje za šećerom i nezdravim grickalicama.

Na kraju, treba imati na umu da je svako telo drugačije i da na različite načine reaguje na kofein i druge stimulativne supstance. Važno je slušati svoje telo i prilagoditi navike prema sopstvenim potrebama i ciljevima.

Dakle, dok kafa može biti koristan saveznik u jutarnjem razbuđivanju, prekomerna konzumacija može imati negativne efekte na naš organizam, uključujući povećanje sala na stomaku. Održavanje ravnoteže, svesnost o unosu kofeina i upravljanje stresom ključni su za postizanje i održavanje zdrave telesne težine.

Zaključak
Iako kafa može biti odličan način za razbuđivanje i dobijanje energije ujutru, prekomerna konzumacija može imati negativne efekte na naše zdravlje, uključujući povećanje sala na stomaku. Glavni razlog za ovo je povišenje nivoa hormona kortizola, koji je povezan sa stresom i skladištenjem masnih ćelija u predelu stomaka.

Kako bi se izbegli ovi negativni efekti, preporučuje se ograničavanje unosa kafe na jednu šolju ujutru i prelazak na napitke sa manje kofeina, poput biljnih čajeva, tokom ostatka dana. Takođe, važno je obratiti pažnju na celokupnu ishranu, unositi uravnotežene obroke bogate hranljivim materijama i praktikovati tehnike za smanjenje stresa kao što su vežbanje i meditacija.

Svako telo reaguje drugačije na kofein, pa je ključno slušati svoje telo i prilagoditi navike prema sopstvenim potrebama i ciljevima. Održavanje ravnoteže u unosu kofeina i upravljanje stresom može značajno doprineti postizanju i održavanju zdrave telesne težine. Na taj način, kafa može ostati koristan deo vaše rutine, bez negativnih posledica po vaše zdravlje i izgled.