Oporavak Koštanomišićnog Sistema: Metode Dr. Sergeja Bubnovskog
Dr. Sergej Bubnovski, ruski stručnjak za kineziterapiju, specijalizovan je za rešavanje problema sa kičmom i zglobovima. Njegov rad i istraživanja su usmereni na primenu specifičnih vežbi za oporavak koštanomišićnog sistema. Bubnovski veruje da je moguće izlečiti mnoge bolesti kroz pravilnu fizičku aktivnost i vežbe.

Osnovna Ideja Programa
Glavna ideja Bubnovskog programa je sprečavanje zadržavanja krvi u određenim delovima tela. Prema njegovim rečima, energija koja se blokira usled zadržavanja krvi izaziva bol i bolesti. „Bol je signal da je energija blokirana na određenom mestu,“ objašnjava dr Bubnovski. „Zato se problemi sa kostima i zglobovima mogu izlečiti vežbama.“

Vežbe za Specifične Probleme


Bol u Vratu
Za bol u vratu, dr Bubnovski preporučuje vežbu u položaju mačke. Stanite na sve četiri, pazeći da su vam leđa ravna. Dok izdišete, izvijte leđa prema gore, kao što mačke rade kada se „grbe“. Polako se vratite u početni položaj, a zatim uz udah spustite leđa ka dole. Ponovite ovu vežbu 10-15 puta. Važno je da izbegavate nagle pokrete glavom kako biste sprečili pogoršanje stanja. Takođe, sklekovi uza zid mogu pomoći zagrevanju mišića i sprečavanju zastoja krvi.

Bol u Donjem Delu Leđa
Za bol u donjem delu leđa, lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, a noge savijte u kolenima, stopala oslonite na pod. Duboko izdahnite i polako vucite ramena ka kolenima, podižući samo glavu i vrat, dok grudi ostaju statične. Vratite se u početni položaj i ponovite 10-15 puta. Ova vežba pomaže istezanju donjeg dela kičme i poboljšanju cirkulacije.

Bol u Zglobu Kuka
Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, stopala oslonite na pod. Uz izdah podignite karlicu u polu-most položaj. Vratite se u početni položaj i ponovite 10-15 puta. Ova vežba ubrzava cirkulaciju u predelu leđa i u mišićima butina i zadnjice.

Saveti za One koji Rade u Kancelariji
Dr Bubnovski često radi sa pacijentima koji većinu svog radnog dana provode sedeći. Za njih ima nekoliko ključnih saveta kako bi sprečili zdravstvene probleme povezane sa dugotrajnim sedenjem.

Pravljenje Pauza
Predugo sedenje može dovesti do začepljenja u venama, što može uzrokovati različite bolesti, uključujući vensku trombozu, hemoroide i probleme u genitalnom području. Nakon svakih 45 minuta sedenja napravite kratku pauzu da pokrenete mišiće – prošetajte, koristite stepenice ili hodajte nekoliko minuta.

Pravilno Držanje
Važno je da održavate pravilno držanje dok sedite. Povremeno se možete opustiti i „zavaliti“ u naslon stolice, ali bi u principu leđa trebalo da budu ispravljena.

Laktovi na Stolu
Dok kucate na tastaturi, laktovi treba da budu oslonjeni na sto, kako ne biste opterećivali ramena. Povremeno prodrmajte ruke i radite vežbu rotacije šaka sa stisnutim pesnicama.

Nevidljiva Gimnastika
Ako niste u mogućnosti da često ustajete od stola, možete poboljšati cirkulaciju u donjem delu leđa i karlici sledećim vežbama:

Stežite i opuštajte mišiće zadnjice 10-15 puta. Simulirajte skakanje nogama 10-15 puta. Opustite Rameni Pojas i Kičmu Sedite na stolici i nagnite se unazad, izvijajući kičmu koliko možete. Opustite ruke pored tela i radite vežbu tokom izdaha, opuštajući mišiće kako bi efekat bio jači.

Zaključak
Primena metoda dr Sergeja Bubnovskog može značajno doprineti oporavku i održavanju zdravlja koštanomišićnog sistema. Njegov pristup bazira se na fizičkoj aktivnosti i specifičnim vežbama koje poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju bol. Redovno izvođenje ovih vežbi i pridržavanje saveta za kancelarijske radnike može pomoći u prevenciji i tretmanu mnogih zdravstvenih problema povezanih sa kičmom i zglobovima.