Rizici i Uzroci Gangrene
Gangrena je stanje koje nastaje kada tkivo tijela odumire, obično zbog gubitka opskrbe krvlju, a često je povezano s prodorom bakterija u zahvaćeno područje. Ovo stanje može biti vrlo opasno, jer bakterije koje ulaze u mrtvo tkivo mogu izazvati ozbiljne infekcije. Gangrena najčešće pogađa ekstremitete, poput prstiju na nogama i rukama, koji su najudaljeniji od srca. Međutim, može se proširiti i na druge dijelove tijela, uključujući unutarnje organe.

Gangrena često nastaje kao rezultat infekcije bakterijama klostridijama, koje su anaerobne bakterije, što znači da rastu bez prisutnosti kisika. Kada krvne žile koje dovode kisik i hranjive tvari do dijela tijela postanu oštećene, tkivo odumire jer ne dobiva potrebne tvari. Bakterije tada mogu prodrijeti u tkivo s površine kože i proširiti se tijelom. Ako se gangrena ne liječi, može doći do septičkog šoka, kada bakterije uđu u krvotok, što može biti opasno po život i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Najugroženije Grupe
Osobe sa slabom cirkulacijom, dijabetičari, te oni skloni krvnim ugrušcima, imaju najveći rizik od razvoja gangrene. Dijabetičari su posebno ranjivi zbog smanjenog osjeta u nogama, visokog nivoa šećera u krvi i sporijeg zarastanja rana. Također, ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom, pacijenti nakon operacija, osobe koje su pretrpjele ozbiljne ozebline, ozljede ili ugrize životinja, te oni koji su doživjeli traume koje uključuju nagnječenje tjelesnih tkiva, također su u povećanom riziku.

Vrste Gangrene
Postoji nekoliko vrsta gangrena, od kojih su najčešće suha, vlažna i plinska gangrena.

Suha gangrena:
Nastaje kada dio tijela ne dobiva dovoljno kisika, što rezultira postupnim odumiranjem tkiva. Najčešće pogađa nožne prste. Koža je zatvorena i nema znakova infekcije, a obično je povezana s arteriosklerozom, ozeblinama ili dijabetesom.

Vlažna gangrena:
Ako mrtvo tkivo postane inficirano, razvija se vlažna gangrena. Tkivo reagira na prisutnost bakterija vlaženjem i raspadanjem. Anaerobne bakterije se brzo razmnožavaju, pa je nužno brzo liječenje kako bi se spriječila sepsa, koja može biti smrtonosna.

Plinska gangrena:
Uzrokovana bakterijama klostridijama koje stvaraju mjehuriće plina i toksine unutar zahvaćenog tkiva, što može uzrokovati smrt tkiva. Iako rijetka, plinska gangrena može biti fatalna ako se ne liječi brzo.

Simptomi Gangrene
Prepoznavanje simptoma gangrene ključno je za rano liječenje. Suha gangrena obično zahvaća noge, a jedan od prvih znakova je crvenkasta linija oko zahvaćenog tkiva koja kasnije postaje crna. Ostali simptomi uključuju:

  • Bolna, crvena i natečena rana
  • Rana ispunjena gnojem s neugodnim mirisom
  • Nedostatak osjeta u zahvaćenom području
  • Neobična boja kože (zelena, plava, crvena, brončana)
  • Kod unutarnje gangrene, simptomi na koži ili udovima možda neće biti prisutni, ali mogu se javiti neobjašnjiva groznica, bol, niski krvni tlak, zimica, tresavica, slabost i umor.

Dijagnoza i Liječenje Gangrene
Liječnik može dijagnosticirati gangrenu putem laboratorijskih analiza uzoraka tkiva ili tekućine, krvnih pretraga koje mogu pokazati povišeni broj bijelih krvnih stanica, te slikovnim pretragama kao što su rentgen, CT ili magnetska rezonanca. Ako se posumnja da je gangrena povezana s problemom cirkulacije, može se napraviti arteriogram.

Liječenje gangrene uključuje:

Antibiotici:
Ako se sumnja na gangrenu, liječnik može prepisati antibiotike koji djeluju na širok spektar bakterija. Penicilin je najučinkovitiji protiv klostridija.

Kirurški zahvati:
U težim slučajevima gangrene potrebno je ukloniti mrtvo tkivo ili amputirati zahvaćeni dio tijela kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Hiperbarična oksigenoterapija:
Liječenje kisikom pod visokim tlakom koristi se za liječenje proširene plinske gangrene. Pacijent je smješten u komoru koja sadrži kisik pod visokim tlakom, što pomaže u ubijanju bakterija.

Prevencija Gangrene
Prevencija je ključna za osobe koje su u riziku od gangrene. Redovito pregledavanje ruku i stopala, osobito za dijabetičare, može pomoći u ranom otkrivanju problema. Otvorene rane treba odmah tretirati kako bi se spriječila infekcija. Prestanak pušenja, zdrava prehrana i redovita tjelovježba mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od gangrene. Osobe sa slabom cirkulacijom trebaju obratiti pažnju na promjene na koži ili iznenadne bolove i odmah potražiti medicinsku pomoć.

Gangrena je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Rano prepoznavanje simptoma i pravovremeno liječenje mogu značajno poboljšati ishode i spriječiti ozbiljne komplikacije.