Kupus, osim što je sastavni dio mnogih jela, ima i iznenađujuća ljekovita svojstva koja se mogu iskoristiti kako interno tako i eksterno.

Interni tretman

Konzumiranje kupusa kao sastojka u supama ili kuvanje zajedno s drugim povrćem može donijeti mnoge koristi vašem zdravlju.

Dijabetes

Kupus je poznat po svojim antihiperglikemijskim svojstvima, što znači da može sniziti nivo šećera u krvi i pomoći u kontrolisanju dijabetesa. Redovna konzumacija kuvanog ili sirovog kupusa, ili čak soka od kupusa, može donijeti ova povoljna dejstva. Naime, kupus sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, čime pomažu u održavanju stabilnih nivoa šećera.

Srčane bolesti

Tocianin, polifenol prisutan u kupusu, smanjuje upalu, jača kapilare, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i olakšava protok krvi. Ovo sve doprinosi zdravlju srca i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Konzumacija kuvanog kupusa ili soka od kupusa može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, dok antioksidansi prisutni u kupusu pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa koji može oštetiti srčano tkivo.

Problemi s varenjem

Kupus je bogat kalijumom, vitaminom C, antioksidansima i drugim hranljivim materijama koje mogu pomoći u liječenju dijareje, stomačnih čireva i konstipacije, kao i sindroma iritabilnih crijeva i upalnih bolesti crijeva. Vlakna u kupusu poboljšavaju probavu i olakšavaju redovno pražnjenje crijeva, dok fermentisani kupus, poznat kao kiseli kupus, sadrži probiotike koji dodatno podstiču zdravlje crijeva.

Eksterni tretman

Kupus se može koristiti i za vanjsko liječenje raznih stanja i povreda.

Urasli nokti na nogama

Kupus se koristi za uklanjanje gnoja iz uraslih noktiju i sprečavanje infekcija. Potrebno je umotati listove kupusa oko zahvaćenog prsta, pričvrstiti zavojem i ostaviti preko noći. Antiupalna svojstva kupusa pomažu u smanjenju otoka i bola, a prirodne enzime u kupusu pomažu u izvlačenju gnoja.

Olakšava bol

Kupus, posebno crveni kupus, sadrži antioksidanse i antiupalna jedinjenja koja mogu ubrzati zarastanje rana i smanjiti oksidativni stres. Nanosi se na ranu preko noći kako bi se olakšala bol i ubrzao proces zarastanja. Lišće kupusa može se koristiti kao oblog za manje opekotine i rane, čime se smanjuje bol i ubrzava oporavak.

Artritis

Lišće kupusa se tradicionalno koristi za liječenje čireva, otoka i povreda zglobova. Može se napraviti obloga koja se nanosi na zahvaćeno područje preko noći kako bi se smanjio otok i olakšala bol. Antiupalna svojstva kupusa pomažu u smanjenju simptoma artritisa, dok prirodni sastojci u kupusu potiču cirkulaciju i ubrzavaju proces oporavka.

Dodatne koristi kupusa

Detoksikacija

Kupus sadrži spojeve sumpora i vitamin C koji pomažu u detoksikaciji organizma. Redovna konzumacija kupusa može pomoći jetri u eliminaciji toksina iz tijela, poboljšavajući opšte zdravlje.

Jačanje imunološkog sistema

Vitamin C prisutan u kupusu jača imunološki sistem, pomažući tijelu da se efikasnije bori protiv infekcija. Antioksidansi u kupusu također igraju ulogu u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Podrška za zdravlje kostiju

Kupus je bogat vitaminom K, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Redovna konzumacija kupusa može pomoći u održavanju čvrstoće i zdravlja kostiju, smanjujući rizik od osteoporoze.

Zaključak
Kupus je mnogo više od običnog povrća koje koristimo u svakodnevnoj prehrani. Njegova ljekovita svojstva, bilo da se koriste interno ili eksterno, pružaju brojne zdravstvene benefite. Od pomoći u kontroli dijabetesa i prevenciji srčanih bolesti, do liječenja problema s varenjem i smanjenja bola od uraslih noktiju ili artritisa, kupus je pravi dar prirode. Uvođenjem kupusa u vašu prehranu i primjenom njegovih listova kao prirodnog lijeka, možete značajno poboljšati svoje zdravlje i kvalitetu života.