Kristin Ju otkriva pet promjena koje se događaju kada svako jutro jedete bjelanca, iz vlastitog iskustva.

Jaja su neosporno omiljeni doručak mnogima, bilo da su kuhana ili pržena, često se nalaze na jutarnjim stolovima. Osim što su ukusna, jaja su puna proteina i veoma zdrava.

Iskustvo žene koja je svakodnevno jela po tri jaja je nevjerovatno, a nije ni slutila šta će joj se dogoditi. Kristin Ju, instruktorka joge, bila je na specifičnom režimu ishrane koji uključuje konzumiranje bjelanaca svako jutro tokom dvije nedjelje. Mogla je pripremati bjelanca na razne načine.

Svoje iskustvo podijelila je sa svijetom, opisujući ga u tekstu za magazin “Woman’s Health”.

Kristin je napomenula da su jaja bila njen uobičajen doručak i prije ovog režima, ali da ih je tada pripremala sa žumancem i voljela jesti u raznim varijantama – kuhana, pržena ili kao omlet. U ovom dvonedjeljnom eksperimentu zamijenila je cijela jaja samo bjelancima. Njujorška nutricionistkinja Karen Ansel potvrdila joj je da su bjelanca na neki način zaista “superhrana”, bogata proteinima, te odlična za kontrolu apetita i izgradnju mišića.

Dugo sam se osjećala sita
Kristin je otkrila da je strahovala kako će ostati gladna, ali to se nije obistinilo. Dva do tri bjelanca bila su dovoljna da je drže sitom do ručka. Jela ih je uz spanać, mladi luk ili svježe voće.

Poboljšali su mi vježbanje
“Prije jutarnjeg vježbanja, nešto moram pojesti – nešto lagano, što neće stvarati osjećaj težine u želucu dok trčim. Velika kajgana s jajima nije u toj ‘laganoj’ kategoriji, ali dva kuhana bjelanca su sasvim dovoljna kao gorivo za teretanu ili trčanje”, objasnila je Kristin. Dodala je da je uvijek imala dovoljno energije za cijeli trening.

Njen nivo energije je padao kad bi prije treninga konzumirala ugljene hidrate poput banane ili tosta.

Bjelanca su dosadna
“Mogu jesti jaja danima da mi ne dosade, ali bjelanca? Postanu vrlo brzo monotona, bilo mi je teško održati raznolikost i zanimljivost obroka”, priznala je. Stvari su postale još gore kada bi ih pomiješala s nečim poput ovsenih pahuljica, mlijeka, banane ili cimeta.

Nedostajala su mi žumanca
Kristin je priznala da su joj nedostajale mogućnosti koje cijelo jaje daje, kao i nutrijenti iz žumanca poput vitamina B, E, D, gvožđa i cinka.

Nutricionistkinja Karen Ansel je potvrdila da žumance daje tijelu više energije i dodatnih pet grama masnoća, što će duže držati osjećaj sitosti.

Potrošila sam mnogo jaja
Kristin se požalila na količinu jaja koja je bacila, bez obzira na pokušaje da iskoristi žumanca u drugim receptima. Na kraju je odlučila da nastavi konzumirati cijela jaja, ali je zadržala dva bjelanca prije svakog treninga.

Zaključak
Kristinino iskustvo s konzumiranjem bjelanaca svako jutro pokazalo je da ova praksa može donijeti nekoliko pozitivnih promjena. Osjećala se duže sita, imala je više energije za vježbanje, ali je također otkrila da bjelanca mogu postati dosadna i da su joj nedostajali nutrijenti iz žumanaca. Na kraju, iako je eksperiment donio neke koristi, Kristin je odlučila da se vrati konzumaciji cijelih jaja, dok je nastavila uzimati bjelanca kao pre-workout obrok. Ova priča naglašava važnost raznolikosti u ishrani i balansiranog unosa nutrijenata kako bi se postigli optimalni rezultati za zdravlje i dobrobit.