Ljekovita Moć Nevenove Masti: Prirodno Rješenje za Proširene Vene i Ostale Tegobe
Ljekovita nevenova mast je izuzetno efikasno sredstvo protiv proširenih vena. Ovaj melem je koristan kod upaljenih vena, bilo da imaju rane ili ne. Priprema ove kreme zahtijeva četiri šake sitno usitnjenog nevena – cvjetova, listova i stabljika, te 500 grama kvalitetne masti. Mast se zagrijava na najjačem i dodaje se isjeckan neven.

Koristi Nevenove Masti
Mnogi tvrde da je mast od nevena najbolji melem za kožu, jer nema kožne bolesti kod koje ne pomaže. Upotreba melema od nevena i krema prihvaćena je i od strane liječnika savremene medicine, jer ova biljka posjeduje antimikrobno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje.

Neven se koristi u tradicionalnoj medicini već od starog Egipta, a njegova terapijska primjena proširila se na Evropu. Kreme od nevena koriste se za liječenje rana koje sporo zarastaju, ogrebotina, posjekotina, kurjih očiju, bradavica i drugih stanja koja zahtijevaju regeneraciju kože.

Terapijske Primjene Nevena
Nevenova mast se koristi i kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatoze, akne i ekcemi. Također se primjenjuje kod proširenih vena, hemoroida, rana na potkoljenicama i čireva na koži. Pomaže u obnovi sluzokože, pa se koristi i kod čira na dvanaestopalačnom crijevu i želudcu, ranica u ustima i za vaginalno ispiranje.

Sastojci i Priprema
Cvjetovi nevena su žute boje zbog sadržaja karotenoida, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A – moćan antioksidans koji sprječava oštećenje ćelija i često se koristi za očuvanje vida i poboljšanje funkcije oka.

Sastojci:

  • 4 šake sitno usitnjenog nevena (cvjetovi, listovi i stabljike)
  • 500 grama kvalitetne masti

Priprema:

Zagrijte mast na najjačem. Dodajte isjeckan neven. Smjesu dobro izmiješajte i sklonite s vatre kada prokuha. Posudu poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi.
Sutradan blago zagrijte smjesu da je možete procijediti. Procijedite i čuvajte mast u odgovarajućoj posudi.

Upotreba Nevenove Masti
Nevenova mast se koristi svakodnevno, utrljavanjem na oboljela mjesta više puta dnevno. Najbolji efekat postiže se kombinovanjem nevenove kreme i divljeg kestena. Prvo nanesite nevenovu mast na oboljelo mjesto, a nakon nekoliko minuta, kada mast upije, nanesite melem od divljeg kestena. Ova kombinacija se pokazala izvanrednom u praksi.

Čaj od Nevena
Neven smanjuje grčeve u stomaku, koristi se kod menstrualnih bolova i tegoba nastalih od žuči. Također se koristi u čajnim mješavinama kod malignih oboljenja i astme. Hladan čaj od nevena koristi se za ispiranje očiju kod upalnih stanja, ispiranje ranica u ustima i afti. Nevenova mast se koristi i kod gljivičnih oboljenja ili kao čaj za ispiranje sluzokože i kože zahvaćene gljivicama.

Nevenova Mast u Trudnoći
Nevenova mast je potpuno prirodna i preporučuje se za suhu i osjetljivu kožu. Iako nema kontraindikacija, osobe alergične na ambroziju trebaju biti oprezne. Trudnice trebaju konsultovati svog liječnika prije upotrebe. Nevenove kreme omogućavaju koži da normalno diše i ne zatvaraju pore, te se mogu koristiti kod djece. Mast od nevena je odlična protiv opekotina od sunca.

Priprema i Čuvanje
Kada pravite melem od nevena, pazite da ga ne pregrijete. Ulje i latice cvijeta moraju se polako zagrijavati na blagoj vatri kako biste izbjegli njihovo kuhanje.

Recept za Mast od Nevena i Maslinovog Ulja

Sastojci:

  • 2 šolje latica nevena
  • 1 šolja maslinovog ili ulja od konoplje
  • 1/4 šolje grudvica pčelinjeg voska
  • 10 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema:
Uspite latice nevena u lonac od nehrđajućeg čelika i pospite uljem. Stavite na blagu vatru i miješajte sadržaj da se sve sjedini. Održavajte ulje relativno toplim naredna dva sata. Otapajte vosak i pazite na temperaturu. Procijedite latice iz ulja i lagano sipajte ulje u posudu s voskom, miješajući. Dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande. Prespite toplo ulje u manje posude ili tegle i ostavite da se hladi. Tegle trebaju biti od obojenog stakla ili odgovarajuće plastične kutije.

Još Jedan Jednostavan Recept za Nevenovu Mast

Sastojci:

  • 50 svježih cvjetova nevena
  • 4 kašike svinjske masti

Priprema:
Iskidajte latice nevena i propržite na vrućoj masti dok ne uvenu. Ostavite da odstoji jedan dan, zatim zagrijte i procijedite kroz gazu u male staklene teglice. Kada se mast ohladi, staklene teglice zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu. Melem nanosite na bolna i upaljena mjesta.Važna Napomena

Pri izradi melema od nevena, pazite da ga ne pregrijete. Ulje i latice moraju se polako zagrijavati kako biste izbjegli njihovo kuhanje. Ova mast je odličan izbor za mnoge kožne probleme i može se koristiti svakodnevno za poboljšanje zdravlja i kvalitete života.