Surutka, namirnica koja je lako dostupna i često se koristi za povećanje mišićne mase, sada je otkrivena kao korisna i za regulaciju holesterola.

Visok holesterol, često nazivan “tihim ubicom” od strane doktora, može ostati neprimećen sve dok ne izazove ozbiljne zdravstvene probleme, posebno one povezane sa srcem i krvnim sudovima. Povišen holesterol stvara naslage na zidovima krvnih sudova, ometajući protok krvi do vitalnih organa, što može dovesti do teških stanja poput srčanog ili moždanog udara.

Pored lekova koje vam može prepisati samo doktor, postoje i neki narodni preparati koji mogu pomoći u regulaciji holesterola. Jedan od njih je surutka, prema nedavnoj studiji.

Konzumiranje proteina iz surutke može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola i povećanju dobrog holesterola, čime se štiti srce. Inače, surutka se najčešće koristi za povećanje mišićne mase i prodaje se u obliku praha koji se meša sa vodom. Isti ovakav napitak može pomoći i u snižavanju holesterola u krvi, kažu lekari.

Dovoljno je konzumirati samo tri grama ovog praha dnevno, razmućenog u vodi.

Holesterol i prirodni načini za njegovu regulaciju

Šta je holesterol?
Holesterol je voštana, masna supstanca koja se nalazi u svim ćelijama tela. Potreban je za proizvodnju hormona, vitamina D i supstanci koje pomažu u varenju hrane. Međutim, povišen nivo holesterola u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i moždani udar.

Tipovi holesterola:
LDL (loš holesterol): Visok nivo LDL holesterola može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
HDL (dobar holesterol): HDL holesterol pomaže u uklanjanju LDL holesterola iz arterija i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Trigliceridi: Visok nivo triglicerida u krvi može povećati rizik od srčanih bolesti.
Prirodni načini za regulaciju holesterola:

Zdrava ishrana:
Povećajte unos vlakana: Namirnice bogate vlaknima, poput zobi, ječma, mahunarki, voća i povrća, mogu pomoći u snižavanju LDL holesterola.
Konzumirajte zdrave masti: Zamijenite zasićene masti i trans masti sa nezasićenim mastima koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima i masnoj ribi poput lososa.
Jedite orahe i semenke: Bademi, orasi, laneno seme i chia semenke su bogati zdravim mastima i vlaknima.

Redovna fizička aktivnost:
Vežbanje može povećati nivo HDL holesterola, što pomaže u uklanjanju LDL holesterola iz krvotoka. Preporučuje se najmanje 30 minuta umerenog vežbanja većinu dana u nedelji.

Gubitak suvišnih kilograma:
Gubitak viška telesne mase može pomoći u snižavanju nivoa LDL holesterola i triglicerida, dok istovremeno povećava nivo HDL holesterola.

Konzumirajte omega-3 masne kiseline:
Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa, skuše i sardina, mogu smanjiti nivo triglicerida i povećati nivo HDL holesterola.

Biljni steroli i stanoli:
Ove supstance, koje se prirodno nalaze u biljkama, mogu pomoći u snižavanju LDL holesterola. Mogu se naći u margarinu, sokovima i jogurtima obogaćenim sterolima i stanolima.

Izbegavajte pušenje i alkohol:
Pušenje smanjuje nivo HDL holesterola i oštećuje zidove krvnih sudova. Prekomerna konzumacija alkohola može povećati nivo triglicerida i dovesti do visokog krvnog pritiska.

Dodaci ishrani:
Suplementi na bazi vlakana
:
Suplementi poput psilijuma mogu pomoći u snižavanju LDL holesterola.
Riblje ulje:
Dodaci ribljeg ulja bogati omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u regulaciji nivoa holesterola.

Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što započnete bilo kakav novi režim ishrane, vežbanja ili uzimanja suplemenata, posebno ako već imate zdravstvene probleme ili uzimate lekove.