Lavanda je omiljena biljka koja krasi mnoge bašte, a umnožavanje lavande u proleće može biti jednostavan proces uz nekoliko koraka. Sve što vam je potrebno je biljka koju već uzgajate.

Priprema Biljke
U proleće, počnite tako što ćete podmladiti i ulepšati lavandu prolećnim rezom. Ovo će vam omogućiti da dobijete zelene izdanke, čime ćete osigurati domaću berbu bez potrebe za kupovinom novih biljaka.

Rezanje Lavande

Mlađe biljke:
U proleće, preporučuje se prolećni rez lavande, uklanjajući trećinu biljke. Orezujte mlađe delove biljke, izbegavajući starije, odrvenjene delove.
Starije biljke:
Radikalnije orezivanje starijih biljaka, do ¾ biljke, pomoći će im da cvetaju više i postanu gušće. Ovako možete podmladiti starije biljke i udahnuti im novi život.
Jesenji rez:
U jesen, orezujte cvetale izdanke u obliku polulopte kako biste sprečili lomljenje biljke tokom zimskih snežnih padavina.

Umnožavanje Lavande:

  • Potrebni materijal:
  • Zdrava, necvjetala lavanda
  • Oštar nož
  • Lonac prečnika 10 cm
  • Supstrat obogaćen hranljivim materijama i propusan
  • Stimulator korijenja (ili običan cimet)
  • Plastična kesa

Koraci:
Odabir izdanka:

Birajte bočne izdanke zdrave biljke. Uklonite izdanak s donjim delom koji je pričvršćen za glavnu stabljiku.
Priprema izdanka:
Oštrim nožem uklonite male izbočine na donjoj strani izdanka i donje parove listova, ostavljajući golu stabljiku za umetanje u supstrat.
Stimulator korijenja:
Nanesite stimulator korijenja na golu stabljiku kako bi se ubrzao proces ukorjenjivanja i zaštitila biljka od plijesni i truleži.
Sadnja:
Reznice stavite u zemlju oko perimetra saksije (supstrat pomešan sa peskom u omjeru 1:1). Dobro zalijte i pokrijte posudu plastičnom vrećicom kako biste održali vlažno okruženje.
Održavanje:
Stavite lonac na toplo, sjenovito mjesto. Nakon 4-6 sedmica, napravite otvor na plastičnoj vrećici za poboljšanje cirkulacije zraka. Nakon nekoliko sedmica, potpuno uklonite vrećicu.
Presadjivanje:
Kada se biljke dovoljno ukorene, presadite ih u pojedinačne saksije ili direktno u zemlju.

Neki čitatelji su uspešno koristili sledeću metodu:

Priprema izdanka:
Izdvojte izdanak od zdrave biljke i uklonite donje parove listova.
Ukorjenjivanje u vodi:
Stavite izdanak u vodu u staklenu šolju i postavite na prozor. Nakon 8-10 dana, biljka bi trebalo da se ukoreni i bude spremna za presađivanje u saksiju.

Tretiranje lavande koja nije rezana godinama

Lavanda koja godinama nije rezana može zahtevati posebnu pažnju u proleće. Starije biljke orezujte radikalno kako biste podstakli novi rast i cvetanje. Orezivanje na drvenaste delove biljke može podmladiti lavandu i učiniti je ponovo zdravom i bujnom.

Sledeći ove korake, možete uspešno umnožavati lavandu i uživati u njenoj lepoti i mirisu tokom cele godine.