Svi se trudimo konzumirati zdravu i korisnu hranu, ali često nismo svjesni koliko ona može pozitivno utjecati na naš organizam i doprinijeti našem zdravlju. Kad je riječ o kurkumi, mnogo je rečeno i napisano o nevjerojatnim koristima ovog čudesnog začina. No, postoji još jedan zanimljiv način za održavanje tonusa organizma koristeći kurkumu. Što je također važno, ovaj način je dostupan svima, piše “Uspešna žena”.

Jedna žena iz Velike Britanije odlučila je provesti eksperiment i počela je dodavati kurkumu u toplu vodu koju je pila svako jutro. Već nakon sedam dana primijetila je pozitivne promjene:

  • Poboljšalo joj se varenje,
  • Koža lica joj se očistila
  • Jutarnje buđenje postalo je lakše.

Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona također koristi organizmu svojim protivupalnim, antioksidativnim i podmlađujućim svojstvima. Glavni sastojak zaslužan za sve te učinke je kurkumin. Zahvaljujući njemu, voda s kurkumom je jedan od najljekovitijih napitaka, često nazivan eliksirom zdravlja.

Recept za čudesni napitak

Sastojci:

  • 0,5 kafene kašike kurkume
  • 1 čaša tople prokuhane vode (može se koristiti i toplo mlijeko)

Sipajte kurkumu u čašu s vodom i promiješajte. Napitak se pije u prvom dijelu dana, prije ili poslije doručka. Možete dodati prstohvat bibera kako bi se mješavina bolje apsorbirala. Pijte ovaj napitak dva tjedna, a zatim napravite pauzu od dva tjedna.

Ako u ovaj napitak dodate malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i liječenje.

Pozitivan utjecaj na organizam:

Zdravlje srca:
Kurkumin sprječava stvaranje tromba.

Poboljšanje varenja:
Normalizira varenje i ubrzava metabolizam.

Zaštita jetre:
Obnavlja oštećene stanice.

Olakšava simptome artritisa:
Smanjuje otok i ublažava bol bolje nego diklofenak.

Pozitivno utječe na zdravlje osoba oboljelih od dijabetesa:
Studija Sveučilišta Auburn iz 2009. godine pokazala je da kurkuma može poboljšati opće zdravstveno stanje osoba oboljelih od dijabetesa.

Važno upozorenje
Iako je kurkuma poznata kao prirodni antibiotik, kod primjene napitka postoje kontraindikacije. Zato, prije nego što počnete konzumirati napitak, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Dodatne dobrobiti kurkume za zdravlje

Kurkuma kao moćan antioksidans
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, djeluje kao snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice, proteine i DNA, a poznati su i kao uzročnici starenja i različitih bolesti. Redovita konzumacija kurkume može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, čime se smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.

Podrška zdravlju mozga
Kurkumin također može imati pozitivan učinak na zdravlje mozga. Studije su pokazale da kurkumin može povećati razinu neurotrofnog faktora, što je vrsta hormona rasta koji funkcionira u mozgu. To može pomoći u borbi protiv degenerativnih procesa u mozgu, poboljšavajući memoriju i smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Ublažavanje depresije
Kurkumin je pokazao potencijal u liječenju depresije. Studije su otkrile da kurkumin može povećati razinu serotonina i dopamina, dva ključna neurotransmitera povezana s raspoloženjem. Istraživanje je pokazalo da kurkumin može biti učinkovit kao i neki antidepresivi, što ga čini prirodnom alternativom za ublažavanje simptoma depresije.

Smanjenje upalnih procesa
Upala je prirodni odgovor tijela na infekcije i ozljede, ali kronična upala može doprinijeti razvoju mnogih bolesti. Kurkumin ima snažna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu. Ovo je posebno korisno za ljude koji pate od bolesti povezanih s upalom, poput artritisa, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Poboljšanje zdravlja kože
Kurkuma se može koristiti i za poboljšanje zdravlja kože. Ima antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u liječenju akni, ekcema i psorijaze. Također može poboljšati cjelokupni tonus i teksturu kože, smanjujući hiperpigmentaciju i bore. Priprema maske za lice s kurkumom, medom i jogurtom može biti jednostavan i učinkovit način za postizanje zdrave i blistave kože.

Detoksikacija tijela
Kurkuma podržava prirodne procese detoksikacije u tijelu, posebno u jetri. Kurkumin povećava proizvodnju žuči, koja je ključna za probavu i apsorpciju masti, te pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Redovita konzumacija kurkume može podržati zdravlje jetre i cjelokupni proces detoksikacije.

Preporuke za konzumaciju kurkume
Da biste izvukli maksimalnu korist iz kurkume, najbolje ju je kombinirati s crnim paprom. Piperin, aktivni sastojak crnog papra, povećava apsorpciju kurkumina za 2000%, čime se značajno povećava njegova učinkovitost. Također je važno napomenuti da je kurkuma topljiva u mastima, stoga ju je najbolje konzumirati uz obrok koji sadrži zdrave masti, poput maslinovog ulja, kokosovog ulja ili avokada.

Zaključak
Kurkuma je izuzetno koristan začin s brojnim zdravstvenim prednostima. Od poboljšanja probave i zdravlja srca do podrške zdravlju mozga i kože, kurkuma može biti vrijedan dodatak vašoj dnevnoj rutini. Iako je njezina konzumacija općenito sigurna, uvijek je dobro konzultirati se s liječnikom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate lijekove. Uvođenje kurkume u vašu prehranu može biti jednostavan i učinkovit način za poboljšanje cjelokupnog zdravlja i blagostanja.