Ova tri imena su stekla ogromnu popularnost i trenutno se smatraju preovlađujućim trendom u Srbiji. Među preovlađujućim preferencijama, kratka i prepoznatljiva imena s jedinstvenim konotacijama su se pojavila kao najtraženiji izbor među roditeljima. U poslednje vreme u Srbiji je sve veći trend da se roditelji opredeljuju za imena koja imaju arapske korene, pored tradicionalnih i vanvremenskih izbora koje neki roditelji preferiraju. U nastavku otkrivamo tri najpopularnija muslimanska imena koja se najčešće daju srpskoj ženskoj djeci i njihova lijepa značenja.

 

 

Porijeklo imena Sara može se pratiti od riječi sarai, koja nosi konotacije princeze, vladarice ili žene visokog ranga. Kada se prevede na arapski, Sara poprima lijepo značenje “ona koja gledaocima donosi sreću, vesela i radosna”. Ovo ime je steklo ogromnu popularnost u različitim varijacijama, a favorizirali su ga i kršćani i muslimani.

 

 

Naime, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, ime Sara se konstantno rangira među 10 najpopularnijih imena koja se daju djevojčicama posljednjih godina.  Brojni su pojedinci koji imaju baku po imenu Sara i odlučuju da ovo ime prenesu svojim kćerima, možda ne shvaćajući duboko ukorijenjenu povijest i izvanredne kvalitete povezane s njom.  Ema, ime različitog porijekla, ima višestruka značenja zbog svog skraćenog oblika. U Srbiji je izvedeno od imena Emilio, dok se kod muslimana vezuje za Emina i Emira. Njegova etimologija se može pratiti do njemačke riječi “ermen”, koja označava potpunost i univerzalnost.

 

 

Ime Hana se prenosilo kroz generacije, stvarajući osjećaj porodične povezanosti i tradicije. Ime Hana ima svoje korijene u arapskom jeziku i nosi lijepo značenje razumijevanja, iskustva i inteligencije, posebno povezano sa ženama.