Sveukupno fizičko blagostanje Jelene Tomašević je u velikoj meri narušeno, podvrgnuto značajnom padu. Tok njenog života napravio je veliki zaokret kada je dobila dijagnozu autoimune bolesti koja joj je promijenila život, što se dogodilo kada je imala 36 godina. Nakon njene dijagnoze, cijela njena porodica, koja je ranije živjela u Španiji, odlučila je da se iskorijeni i preseli u Grčku kako bi joj pružila bolju podršku i njegu.

 

U intervjuu za Hello, Jelena je svojevremeno ispričala da su se njeni simptomi prvi put ispoljili nakon porođaja četvrtog deteta, jer je počela da doživljava neobične senzacije u svom telu. Primijetila je postepeni gubitak snage i trajni osjećaj iscrpljenosti koji kao da se uporno zadržava.

 

Osim toga, primijetila je povećanje težine za više od 20 funti uprkos tome što je unosila manje kalorija nego što je sagorjela. Dok sam putovao po Španiji, Grčkoj i Srbiji, tražio sam lekarski savet od lekara u svakoj zemlji. Iznenađujuće, sva tri doktora su mi dijagnosticirala lupus, autoimuno stanje bez poznatog lijeka, jer sam pokazao deset od jedanaest uobičajenih simptoma. Međutim, umjesto da prihvatim ovu dijagnozu, odlučio sam da se udubim u literaturu o lupusu i istražim potencijalne tretmane. To me je dovelo do koncepta usvajanja režima zdrave prehrane. Potpuno sam se posvetio ovom načinu života, koji je postepeno poboljšao moje opće stanje.

 

Tokom posete lekaru, Jelena je dobila uznemirujuće vesti o svom fizičkom stanju. Iako je imala samo 36 godina, njeno tijelo je upoređeno sa tijelom osobe od 75 godina. Ovo šokantno otkriće došlo je kao rezultat Jelenine borbe sa lupusom i reumatoidnim artritisom, koji su umnogome uticali na njeno blagostanje i izazvali ogromnu bol i nelagodu. Jednostavni zadaci koji su joj nekada bili laki, sada postaju mukotrpna iskušenja koja mora da podnosi svakodnevno.