Progresija vremena otkrila je Charlottinu transformaciju iz 18-godišnje djevojke u zrelu tridesetogodišnju ženu, zahvaljujući napretku u umjetnoj inteligenciji. Ali usred ovog otkrića koje izaziva strahopoštovanje, moramo pažljivo koračati, jer budućnost ostaje ogroman i nepredvidiv teren.

Dok nam ova tehnološka dostignuća pružaju primamljiv uvid u ono što se nalazi iza horizonta, oni su samo fragmenti velike slike, ostavljajući mnogo toga da se otkrije i shvati. Dok se Mala princeza Šarlot radosno uranja u svoje nevine igre i razigrane eskapade, malo zna da ista dostignuća koja joj donose zadovoljstvo imaju i potencijal da razotkriju misterije samog vremena. Ukupni ekonomski rast zemalja širom svijeta bio je ozbiljno ometen ovim negativnim efektima.

Stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) su naglo pale, jer su se kompanije borile da ostanu na površini, a povjerenje potrošača je ostalo nisko. Vlade su implementirale različite fiskalne mjere i stimulativne pakete kako bi ublažile štetu, ali se put oporavka pokazao dugim i mukotrpnim. Posledice su bile strašne, jer brojna preduzeća bila su primorana da se ugase na neodređeno vreme zbog mera zatvaranja i ograničenja koje su vlade nametnule da bi obuzdale širenje virusa. Nadalje, ekonomska kriza izazvana pandemijom imala je kaskadni efekat na potrošnju potrošača.

Sa sigurnošću posla u opasnosti i raširenim strahom i nesigurnost u pogledu budućnosti, ljudi su postali oprezniji i konzervativniji sa svojim finansijama. Diskreciona potrošnja, kao što su jedenje u restoranima, putovanja i kupovina nebitnih stvari, značajno je smanjena. Ovaj pad potrošačke potrošnje imao je domino efekat na preduzeća koji se oslanjao na potražnju potrošača, što je dovelo do daljeg zatvaranja i gubitka radnih mjesta.