Korijander, poznat i kao cilantro ili kineski peršin, začin je čija je prisutnost neizostavna u mnogim kuhinjama širom svijeta. Njegova karakteristična aroma i okus obogaćuju mnoga jela, čineći ga ključnim sastojkom u kulinarskim kreacijama. Međutim, korijander nije samo začin koji poboljšava okus hrane, već je i biljka koja posjeduje izvanredna ljekovita svojstva.

Prema istraživanjima objavljenim na portalu “Webtribune”, korijander ima mnoge zdravstvene prednosti koje mogu pomoći u liječenju i prevenciji raznih bolesti. Osim što je bogat esencijalnim uljima koja su blagotvorna za probavni sistem, korijander također sadrži brojne hranljive materije, uključujući minerale i vitamine poput A, K, B, C, i E.

Ljekovita Svojstva Korijandera

Poboljšanje Probave:
Korijander je poznat po svojoj sposobnosti da smanjuje kiselost hrane, što pozitivno utiče na probavni sistem. Esencijalna ulja prisutna u korijanderu pomažu u smanjenju nadutosti i plinova, olakšavajući probavu i smanjujući neugodne simptome.

Diuretska Svojstva:
Djeluje kao efikasan diuretik, što znači da pomaže tijelu u eliminaciji viška tekućine. Ovo svojstvo je posebno korisno za osobe koje pate od edema ili visokog krvnog pritiska.

Podrška Bubrezima:
Korijander je koristan u rješavanju problema s bubrezima, uključujući i kamenje u bubrezima. Pomaže u čišćenju bubrega i podržava njihovu funkciju, što doprinosi općem zdravlju urinarnog trakta.

Stimulacija Jetre:
Ova biljka stimulira rad jetre i poboljšava probavu, što je ključno za detoksikaciju organizma. Zdrava jetra je esencijalna za filtriranje toksina iz krvi i održavanje općeg zdravlja.

Liječenje Dijareje:
Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, korijander može pomoći u liječenju dijareje. Pomaže u borbi protiv patogena koji uzrokuju ovu neugodnu zdravstvenu tegobu.

Snižavanje Holesterola:
Korijander pomaže u uklanjanju nakupljenih masti u tijelu i može sniziti nivo holesterola, što doprinosi zdravlju srca i krvnih sudova.

Zacjeljivanje Čira na Ustima:
Antimikrobna svojstva korijandera pomažu u zacjeljivanju čira na ustima. Ispiranje usta čajem od korijandera može smanjiti upalu i ubrzati proces ozdravljenja.

Regulacija Šećera u Krvi:
Korijander može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je korisno za osobe koje pate od dijabetesa ili su u riziku od razvoja ove bolesti.

Poboljšanje Vida:
Ispiranje očiju korijanderom može poboljšati vid i zaštititi oči od raznih bolesti. Ova biljka sadrži spojeve koji su korisni za očuvanje zdravlja očiju.

Recept za Pripremu Korijandera
Korijander se može koristiti na različite načine u kuhinji. Jedan od jednostavnih i ukusnih recepata koji možete pripremiti kod kuće uključuje sljedeće sastojke:

Sastojci:

  • 1 manja glavica bijelog luka
  • 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
  • 1 čaša svježeg lišća korijandera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • Morska so

Priprema:

U blenderu dobro sameljite korijander i ulje. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte malo vode kako biste postigli željenu konzistenciju. Ovaj recept možete koristiti kao dodatak raznim jelima, poput mesa, juha, salata ili čak kao namaz na kruhu. Korijander, sa svojim izuzetnim okusom i ljekovitim svojstvima, zaslužuje da bude redovan dio vaše ishrane.

Uključivanje korijandera u svakodnevnu prehranu može donijeti mnoge zdravstvene beneficije, a njegova jednostavna priprema i široka primjena čine ga idealnim izborom za svakoga tko želi unaprijediti svoje kulinarske vještine i zdravlje.