Hrvatskom kripto-scenom trenutno odjekuje dramatičan rasplet događaja koji je doveo do pada jednog od najpoznatijih igrača u kripto industriji – Sema Bankmana-Frajda, osnivača i izvršnog direktora FTX-a. Ova priča, koja je zapanjila javnost, otkriva ne samo kolaps velikog kripto carstva, već i sumnjive prakse, propuste u poslovanju te dramatične lične i profesionalne transformacije jednog od ključnih aktera na globalnoj kripto sceni.

 

Priča započinje iznenadnim hapšenjem vlasnika propale kompanije BitLucky, Luke Burazera i Eugena Travalja, u Hrvatskoj. Optužbe stižu od investitora koji tvrde da su prevareni za desetine miliona evra nakon kolapsa kompanije. Međutim, ovaj slučaj bledi u poređenju s dramatičnim padom Sema Bankmana-Frajda, koji je nekada bio poznat kao “kralj kripta”.

 

Bankman-Frajd, rođen 1992. godine, stekao je reputaciju kao vizionar u kripto svetu, ali njegov vrtoglavi uspon do vrha pratio je još brži pad. Na vrhuncu slave, vrednost njegovog bogatstva procenjivana je na impresivnih 26,5 milijardi dolara. Bio je česta pojava u medijima, u društvu poznatih ličnosti, od političara do filmskih zvezda. Međutim, njegov pad počinje kada se suočava s rivalom iz sveta kripta, Čangpengom Zao, šefom Binancea. Raskol među njima dolazi zbog različitih stavova o regulaciji kripto valuta. Onda dolazi do neočekivanog poteza CZ-a, koji izaziva seriju događaja – prodaja FTX-ovih tokena i nagli pad vrednosti Bitkoina. Bankman-Frajd, suočen s nelikvidnošću svoje kompanije, proglašava bankrot, gubi milijarde i povlači se s pozicije izvršnog direktora.

 

Ovaj dramatični rasplet otkriva ne samo finansijske nesigurnosti u kripto svetu već i skrivene prakse i neetičnost. Bankman-Frajd, koji je predstavljan kao filantrop i vizionar, priznaje da je ta slika bila samo fasada, te da je zapravo bio deo igre gde su pobednici voljeni, a gubitnici omraženi. Ova priča o padu “kripto kralja” sada će biti analizirana i secirana, ostavljajući trag ne samo u kripto industriji već i u globalnim finansijskim krugovima.