Nedavno su na raznim mrežama kružile vesti o lažnoj šemi koja je našla put na Fejsbuku, navodno povezana sa Narodnom bankom Srbije. U ovoj lažnoj aktivnosti, pojedinci koji ništa ne sumnjaju dobijaju poruke u kojima se od njih traži da otkriju tačan iznos sredstava koji trenutno posjeduju na svojim bankovnim računima. Kako bi dodatno privukli ove nesuđene žrtve, onda ih se pita da li žele da se njihova postojeća sredstva bez napora umnožavaju.

 

Kako je saopšteno iz NBS-a, ranije su se susreli sa obmanjujućim izjavama koje su lažno upućivale na Narodnu banku Srbije. Ovi slučajevi izazivaju sumnju da pojedinci možda pokušavaju da nezakonito steknu imovinsku korist o trošku javnosti. NBS je dosledno preduzimala brze mere kada je saznala za takve najave, pokazujući svoj proaktivan pristup u rešavanju ovih pitanja. Centralna banka je dosledno i u više navrata saopštavala široj javnosti o navedenim prevarama putem različitih kanala informisanja, uključujući onlajn platforme kao što su sajt Narodne banke Srbije i njen zvanični Fejsbuk nalog.

 

Lažni orden besramno iskorišćava prestižno ime i ugledni grb Narodne banke Srbije (NBS). Međutim, postaje evidentno da ova naredba nije ništa drugo do obmana prevara kada se uoči očigledna gramatička greška u nazivu organizacije „Narodna banka Srbije“.

 

Narodna banka Srbije uputila je upozorenje javnosti na sve veću rasprostranjenost lažnih aktivnosti poput lažnih mejlova, objava na društvenim mrežama i anketa. Ove prevare često obećavaju nagrade ili poticaje u različitim iznosima u zamjenu za lične podatke, posebno u vezi sa zloupotrebom Dina kartice ili drugih platnih kartica. Iz banke ističu da građani nikada ne bi trebali otkrivati ​​svoje posljednje četiri broja kartice, podatke o korisničkom računu za elektronsko ili mobilno bankarstvo (uključujući i šifru), niti prosljeđivati ​​poruke koje sadrže aktivacijske kodove za pristup uslugama elektronskog bankarstva.