Saveti za Održavanje Alkalnosti Tela i Zdravu Ishranu: Preporuke Dr. Dragana Ivanova
U nedavnom gostovanju u emisiji “RTS Ordinacija,” dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine, podelio je niz korisnih saveta o održavanju alkalnosti tela kroz pravilnu ishranu, razbijajući pri tom i neke uobičajene mitove. Njegova stručna objašnjenja pružaju uvid u zdrav način života, ističući značaj pravilnog unosa hrane i tečnosti.

Kako Konzumirati Čokoladu na Zdraviji Način?
Dr Ivanov predlaže zanimljiv i praktičan način uživanja u čokoladi bez prekomernog unosa kalorija. Preporučuje da se jedna kockica crne čokolade polako topi u ustima tokom tri minuta. Na taj način se postiže isti osećaj zadovoljstva kao da smo pojeli veću količinu čokolade, ali bez dodatnih kalorija i potencijalne štete po zdravlje.

Optimalna Količina Mesa u Ishrani
Kada je reč o konzumiranju mesa, dr Ivanov naglašava važnost smanjenja unosa i preferiranje biljnih proteina. Međutim, za one koji konzumiraju meso, preporučuje male količine, uz obavezno uključivanje zelenog lisnatog povrća koje ima alkalni efekat na organizam. Zeleno lisnato povrće je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, što doprinosi održavanju baznog balansa tela.

Važnost Vode i Regulacija Kiselo-Baznog Balansa
Dr Ivanov ističe ključnu ulogu vode u regulaciji kiselo-baznog balansa organizma. Dovoljna hidratacija pomaže bubrezima da efikasno izluče kiseline iz tela, što je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja. Voda takođe pomaže u detoksikaciji organizma i održavanju optimalnog funkcionisanja svih sistema u telu.

Autofagija i Njene Koristi
Govoreći o autofagiji, dr Ivanov objašnjava njene brojne prednosti, uključujući prevenciju gojaznosti i šećerne bolesti. Autofagija je proces u kojem ćelije recikliraju i uklanjaju oštećene komponente, što doprinosi opštem zdravlju i dugovečnosti. Međutim, dr Ivanov napominje da autofagija nije preporučljiva za sve, posebno ne za osobe koje su pothranjene ili na hemioterapiji, jer može dodatno oslabiti organizam.

Da Li je Soda Bikarbona Efikasna za Alkalizaciju Organizma?
Jedno od čestih pitanja koje dr Ivanov dobija odnosi se na upotrebu sode bikarbone za alkalizaciju organizma. Prema njegovom mišljenju, soda bikarbona nije najbolji izbor jer neutralizuje želudačnu kiselinu, što može ometati varenje. Umesto toga, preporučuje sok od limuna zaslađen medom kao prirodniji i efikasniji način za postizanje baznog balansa.

Hrana Koja Povećava Alkalnost Organizma
Dr Ivanov navodi niz namirnica koje mogu povećati alkalnost u organizmu. Među njima su limun, koštunjavi plodovi, med, zeleno povrće, začinsko bilje, celo zrno žitarica poput prosa, kinoe i amaranta, kao i različite vrste pića poput vode, čajeva i limunade. Ističe da se kiselost hrane ne određuje na osnovu ukusa, već na osnovu njenog metaboličkog uticaja na telo. Na primer, limun je kiseo po ukusu, ali ima bazni efekat na organizam.

Konzumiranje Badema za Neutralizaciju Želudačne Kiseline
Za osobe sa povećanom želudačnom kiselinom, dr Ivanov preporučuje konzumiranje badema. Bademi mogu neutralisati želudačnu kiselinu i pomoći u lečenju gastritisa, pružajući prirodno olakšanje od simptoma kao što su gorušica i nelagodnost u stomaku.

Mleko i Mlečni Proizvodi u Ishrani Odraslih
Kada je reč o konzumaciji mleka i mlečnih proizvoda, dr Ivanov smatra da nisu neophodni za odrasle osobe. Umesto toga, preporučuje biljne izvore kalcijuma kao što su lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi i semenke, koji takođe pružaju druge esencijalne nutrijente bez potencijalnih negativnih efekata mlečnih proizvoda.

Pravilan Post i Njegove Dobrobiti
Na kraju, dr Ivanov daje savete o pravilnom postu i njegovim dobrobitima. Naglašava značaj voća, integralnih žitarica i orašastih plodova za doručak, salata i mahunarki za ručak, te lagane večere. Pravilno sproveden post može imati preventivni efekat na savremene bolesti i doprineti duhovnom zdravlju pojedinca.

Zaključak
Preporuke dr Ivanova pružaju sveobuhvatan pristup održavanju zdravlja kroz pravilnu ishranu i hidrataciju. Njegovi saveti ne samo da pomažu u regulaciji kiselo-baznog balansa, već i promovišu opšte zdravlje i dobrobit. Uključivanjem ovih praktičnih saveta u svakodnevni život, možete postići bolje zdravlje i vitalnost na duži rok.