Glumica Ksenija Pajić u intervjuu Jutarnjem listu izrazila je žaljenje što mnogi pojedinci imaju tendenciju da dobiju priznanje i priznanje tek nakon što odu. Posebno je istakla izuzetne kvalitete Žarka, ističući njegove višestrane talente i izuzetne kvalitete kao kolege. Osvrćući se na njihovu dosadašnju saradnju i protok vremena, Pajić je istakla duboku privilegiju koju je osjetila što je uz njega podijelila jednu od svojih najznačajnijih filmskih uloga.

Vijest o preranoj smrti glumca Žarka Lauševića u 63. godini života zahvatila ga je preplavljujući talas tuge. Prisjećajući se njihovih zajedničkih trenutaka na snimanju kultnog filma ‘Oficir s ružom’, on se prisjeća vremena kada su im se putevi spojili stvarajući vječnu vezu. Teško je pretpostaviti da je od te sudbonosne saradnje prošlo više od tri i po decenije, što je dodatno produbljivalo dirljivost ovog gubitka.

Ksenija se rado prisećala izvanrednog scenarija talentovanog Dejana Šorka, koji je preuzeo i ulogu reditelja filma. Jednako pohvale zaslužan je i Goran Trbuljak, vješt direktor fotografije. Kolektivni entuzijazam među glumcima i ekipom bio je opipljiv, jer su bili akutno svjesni da su uključeni u stvaranje zaista značajnog kinematografskog remek-djela. Svedočanstvo njihove nepokolebljive posvećenosti, neumorno su se trudili iz dana u dan, neumorno snimajući svaku scenu. Čak i nakon završetka jednodnevnog snimanja, odmah bi započeli probe za sekvence narednog dana, pokazujući svoju nepokolebljivu posvećenost savršenstvu.

Tokom našeg kratkog telefonskog razgovora, razmijenili smo ljubaznosti i oprostili se. Nakon toliko godina razdvojenosti, bilo je teško pronaći prave riječi za reći. Na kraju smo izrazili dobre želje i nadali se međusobnoj sreći i uspjehu. Vidjelo se da Žarko posjeduje ne samo izuzetnu glumačku vještinu, već i talenat za pisanje, što se vidi u knjigama koje je napisao. Nadalje, njegove umjetničke sposobnosti proširile su se na njegove lijepe crteže. Marljivo sam pratio njegovu karijeru, prikupljajući što više informacija.