Savjeti za Zaštitu od Sunca
Izlaganje suncu može biti izuzetno štetno, posebno u periodu između 10 i 16 sati kada je UV zračenje najjače. Da biste se zaštitili, držite se hlada i nosite komotnu odjeću od laganih materijala. Takođe, šešir sa širokim obodom može biti od velike pomoći jer štiti oči, uši, lice i vrat od direktnog sunčevog zračenja. Sunčane naočare koje blokiraju UV zrake dodatno će zaštititi vaše oči.

Ako se ipak desi da izgorite na suncu, evo nekoliko prirodnih i efikasnih metoda za saniranje opekotina:

Aloja Vera
Aloja vera je jedno od najpopularnijih sredstava za hlađenje i lečenje opekotina. Sadrži aloectin B, koji stimuliše imuni sistem. Pre upotrebe, držite biljku u frižideru kako bi bila što hladnija. Možete je kombinirati sa čistim vitaminom E, koji dodatno smiruje kožu i ubrzava proces ozdravljenja. Aloja vera gel se nanosi direktno na zahvaćena područja, pružajući trenutno olakšanje.

Čaj od Kamilice
Čaj od kamilice je poznat po svojim umirujućim svojstvima. Ohlađene vrećice čaja mogu smanjiti upalu i bol kada se primene na kožu. Natopite čist sunđer rashlađenim čajem od kamilice i nježno nanesite na opekotine. Ovo će pomoći u smanjenju iritacije i ubrzati oporavak.

Kokosovo Ulje
Kokosovo ulje je svestrano sredstvo koje koži daje hranjive masne kiseline, čineći je nježnijom i smanjujući osjećaj vreline. Nanesite tanki sloj kokosovog ulja na opekotine kako biste smanjili bol i pomogli koži da se brže oporavi.

Lavanda
Lavanda je gotovo savršena za tretman opekotina zbog svojih antiseptičkih svojstava koja sprečavaju stvaranje ožiljaka i smanjuju bol. Napravite sprej sa 20 kapi esencijalnog ulja lavande, pola litre filtrirane vode i dvije kašičice aloje vere. Držite ovaj sprej u frižideru i dobro promućkajte pre svake upotrebe. Prskajte direktno na opekotine za brzo olakšanje.

Krastavci
Krastavci imaju prirodno umirujuća svojstva. Ohlađeni krastavac izmiksajte tako da dobijete gustu kašu i nanesite ravnomjerno po koži. Alternativno, možete isjeći krastavac na kolutove i staviti ih direktno na opekotine ili kapke kako biste smanjili otok i pružili olakšanje.

Hladno Mlijeko ili Jogurt
Hladna obloga od mlijeka ili jogurta može pomoći u smanjenju toplote tela i stvoriti zaštitni sloj proteina koji pomaže u procesu ozdravljenja. Masnoće u mlijeku i jogurtu zadržavaju vlagu, što dodatno pomaže u lečenju opekotina. Nemojte koristiti nemasno mlijeko ili jogurt jer neće biti toliko efikasni.

Bijelo Sirće
Bijelo sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja može smanjiti svrab, upalu i bol. Napunite bočicu sa raspršivačem sirćetom i lagano prskajte na nadražena područja. Možete i razblažiti sirće hladnom vodom za blaži tretman.

Soda Bikarbon
Soda bikarbona povisuje pH i normalizuje kiselost kože spaljene suncem, što može pružiti olakšanje. Kupke sa sodom bikarbonom su takođe korisne. Pomiješajte ¼ šoljice sode bikarbone sa mlakom vodom ili napravite pastu od ¼ šoljice sode bikarbone i pet kapi esencijalnog ulja lavande. Držite pastu na koži dok se ne osuši, a zatim isperite hladnom vodom.

Zaključak
Zaštita od sunca je ključna za zdravlje kože. Nošenje odgovarajuće odjeće, šešira i sunčanih naočara, kao i korištenje krema sa visokim SPF faktorom može značajno smanjiti rizik od opekotina. Međutim, ako dođe do opekotina, prirodni lijekovi kao što su aloja vera, čaj od kamilice, kokosovo ulje, lavanda, krastavci, hladno mlijeko ili jogurt, bijelo sirće i soda bikarbona mogu pružiti brzo olakšanje i ubrzati proces ozdravljenja. Održavanje kože hidriranom i izbjegavanje daljnjeg izlaganja suncu pomoći će u brzom oporavku. Uvijek budite oprezni i pažljivo se brinite o svojoj koži kako biste izbjegli ozbiljne opekotine i dugoročne štetne posledice izlaganja UV zračenju.