Kroz istoriju su banane uvek bile najprodavanije voće u prodavnicama, a to se ni danas nije mnogo promenilo, o čemu svedoče podaci američkog maloprodajnog giganta Walmarta, koji je 2015. godine rekao da su banane najprodavanije voće. -Prodaju najbolje proizvode godine u njihovim prodavnicama.

Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu: od susjednih trgovina sa samo nekoliko sastojaka do velikih trgovačkih lanaca, banane su konstantno među prvih pet najprodavanijih proizvoda u svakoj trgovini. Osim toga, kada se oznakama težine pristupa po abecednom redu, banane su također na vrhu liste. Naravno, proizvodi poput artičoka, ananasa ili avokada su po abecednom redu ispred banana, ali su zbog popularnosti i učestalosti kupovine banane ostale na prvom mjestu.

Zanimljive činjenice o bananama
U svijetu postoji 1000 vrsta banana koje se uzgajaju u 150 različitih zemalja. Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati tijekom cijele godine, ali najviše troši Ruanda: 279 kilograma po glavi stanovnika.

Prehrambena industrija koristi skalu od 7 boja za određivanje zrelosti banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje se kuvaju pre jela, dok drugi kupuju banane koje su skoro smeđe, zbog svoje slatkoće su popularne u kolačima i raznim Sjajan dodatak na kućna pića