Prognozu vremena za naredne dvije sedmice objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Protekli vikend obilježile su hladne jutarnje temperature i blagi snijeg. Zimsko vrijeme se zadržava iu posljednjoj sedmici januara širom Bosne i Hercegovine, posebno u sjevernim i centralnim područjima.

Prognoza predviđa ne samo ekstremno niske jutarnje temperature, već i potencijal za nekoliko snježnih pahulja u Bosni. Područje Hercegovine će iskusiti kombinaciju umjereno oblačnog i djelimično sunčanog vremena. Najhladnija tačka ovog talasa hladnog vremena desiće se u utorak (25. januara), a u pojedinim oblastima se očekuje da će minimalne temperature dostići i do -18 stepeni Celzijusa.

Od sredine sedmice bilježit će se porast temperature, što će rezultirati povoljnim uslovima u Bosni tokom cijelog dana. Blagi povjetarac koji u početku duva sa sjevera do srijede će se prebaciti na južni smjer.

Prema prognozi, jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se od -8 do -3 stepena, dok će se u južnom dijelu zemlje kretati oko 0 stepeni. U Hercegovini će se najviša dnevna temperatura kretati od -4 do 2 stepena, uz mogućnost do 8 stepeni. Kako sedmica bude odmicala, doći će do blagog porasta temperatura, a maksimalna temperatura može dostići i 12 stepeni Celzijusa.

epa11010570 A municipal worker removes snow after a snowfall in Moscow, Russia, 04 December 2023. According to the office of the Moscow Mayor, 25,000 people and 18,000 units of snow removal equipment were involved in snow removal on 04 December after 25-30 percent of the monthly average amount of snow fell in one day. EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Na osnovu trenutno dostupnih prognostičkih materijala, predviđa se da će vrijeme početkom februara karakterisati oblačni uslovi i nestabilnost. Vrijeme će se uskladiti s očekivanim sezonskim normama. Sniježne padavine očekuju se u većini bosanskohercegovačkih regija, dok se u južnoj Hercegovini mogu očekivati ​​padavine.

Minimalne temperature zraka u Bosni se očekuju između -8 i -3 stepena Celzijusa, dok će se u Hercegovini kretati oko 4 stepena. S druge strane, maksimalne dnevne temperature u Bosni će se kretati od -5 do 0 stepeni, a u Hercegovini malo topliju klimu od 6 stepeni.