Dr. Mark Hyman razvio je revolucionarni desetodnevni program odvikavanja od šećera koji obećava da će podmladiti vaše tijelo i ostaviti vam obnovljen osjećaj vitalnosti.

Prema dr Marku Hajmanu, pravi stepen uticaja šećera na naše zdravlje ostaje nepoznat sve dok ga ne eliminišemo iz naše ishrane. Tek tada shvatamo dubok uticaj šećera na naše živote, uzrokujući umor, iscrpljenost, nedostatak energije, pa čak i osećaj depresije.

Ovaj doktor je razvio program pod nazivom “10 dana bez šećera” koji uključuje uklanjanje šećera iz ishrane uz obezbeđivanje hranljive hrane koja podržava regeneraciju organizma.

Učešće u desetodnevnom izazovu podrazumeva sledeće:

1. Ishrana

Tokom deset dana suzdržite se od nezdrave hrane i umjesto toga hranite svoje tijelo hranom koja ima sposobnost da podmladi svaku ćeliju.
Uključite ishranu bogatu vlaknima, hranljivim mastima i čistim proteinima. To podrazumijeva konzumaciju velikih količina neškrobnog povrća, avokada, maslinovog ulja, ribe, piletine i drugih sličnih opcija.
Za održavanje zdravog načina života preporučljivo je izbjegavati prerađene ugljikohidrate, rafinirani šećer, mliječne proizvode, kao i kafu i alkohol.
Da biste napravili dobro izbalansiran tanjir, uključite raznovrsno šareno povrće, porciju visokokvalitetnog mesa, pospite orašastim plodovima i sjemenkama i malo maslinovog ulja.

2. Rutine

Zabilježite tri ključne navike koje zahtijevaju vašu pažnju.

Od ključne je važnosti da date prioritet vašem nivou fizičke aktivnosti, posebno fokusirajući se na učestalost i intenzitet vašeg pokreta. Preporučljivo je da uključite redovne šetnje u svoju rutinu, osiguravajući da svaka šetnja bude dovoljno energična da se osjećate ugodno umorni, teško dišete i znojite se.
Odmor je od najveće važnosti, nadmašujući i fizičku aktivnost i ishranu. U periodu od 10 uzastopnih dana, imperativ je da se povučete u krevet u 22 sata. Nadalje, 45 minuta prije vašeg određenog vremena za spavanje, bitno je isključiti svoj mobilni uređaj i televiziju. Isključivo pridržavanjem ovih praksi može se postići potpuno podmlađivanje i restauracija.
Da biste optimizirali raspored ishrane, preporučuje se večera u 18 sati. a zatim sačekajte oko 11 sati da doručkujete. Preporučljivo je da svoje obroke strukturirate na način koji naglašava veće porcije ujutro i postepeno ih smanjuje kako dan odmiče. Važno je izbjegavati jelo kasno uveče.

3. Dijetetski dodaci

Tokom perioda od 10 dana, važno je da u svoju dnevnu rutinu unesete magnezijum, vitamin D i kompleks vitamina C.

Tokom desetodnevnog perioda eliminacije šećera iz vaše ishrane, koji su neki od preporučenih izbora hrane?

Perad i razne vrste crvenog mesa (kao što su govedina, teletina i divljač) su opcije koje treba razmotriti, iako nije neophodno uključiti sve. Ako je moguće, preporučuje se nabavka piletine sa obližnje farme.
Sorte ribe uključuju sardinu, skušu, pastrmku i mola.
Jaja
Možete uživati ​​u šaci miješanih orašastih plodova dnevno, ali je važno da ne prekoračite ovu preporučenu količinu.
Razno povrće kao što su brokula, karfiol, kupus, šparoge, luk i beli luk, celer, đumbir, lisnato zeleno povrće, tikvice, paradajz, rotkvice i drugo, uključeno je u listu.
Ponuda voća uključuje brusnice, borovnice, jagode, razne vrste bobičastog voća, kao i limun i limetu.

Tokom 10-dnevnog putovanja bez šećera, važno je biti svjestan stvari koje treba izbjegavati.

Izbjegavajte konzumiranje bilo kojeg oblika šećera, uključujući i slatkiše. Suzdržite se od pravljenja kolača od urme koje se prodaju kao zdrave alternative i izbjegavajte upotrebu meda ili uživanja u slatkom voću.
Svi pekarski proizvodi se prave od šećera kao osnovnog sastojka.
Napravite vlastiti kruh od integralnog brašna bez upotrebe šećera od bijelog brašna.
Deset uzastopnih dana izazivajte sebe da započnete jutra bez uživanja u šoljici kafe i umesto toga odlučite se za osvežavajuću čašu limunade.
U periodu od deset dana preporučljivo je suzdržati se od konzumiranja pića sa visokim sadržajem šećera, poput alkohola.
Smoothie se ne preporučuju. Nepotrebno je mešati voće u smoothie. Umjesto toga, zadovoljite svoju želju za voćem konzumiranjem cijelog voća kao što su jabuke i bobice. Izbjegavajte proces miješanja sastojaka kako biste napravili smoothie.

Šta nas čeka nakon ovih deset dana?

Održavajte praksu autofagije, koja podrazumijeva suzdržavanje od jela u trajanju od 12 do 16 sati, omogućavajući tijelu da se podvrgne detoksikaciji. Polako ponovo uvodite mliječne proizvode i proizvode koji sadrže gluten, vodeći računa o smanjenju potrošnje šećera.